Foto: z veřejných zdrojů
Zdá se, že jsou stejně prospěšné, ale jedna z nich skrývá mnohonásobně více omega-3.
Oblíbenými rybami na stole jsou losos a tuňák. Zdá se, že jsou stejně zdravé, ale jedna z nich skrývá mnohonásobně více omega-3. Uvádí to web Verywell health.
Kde je nejvíce omega-3 mastných kyselin?
Losos obsahuje 1,83 g omega-3 mastných kyselin v jedné porci, zatímco tuňák 0,1 g.
Americký Národní institut zdraví uvádí, že omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro zdraví a mohou podporovat kognitivní funkce, zdraví srdce a další, pokud jsou konzumovány jako součást vyvážené stravy. Dospělé ženy potřebují denně 1,1 g omega-3 a muži 1,6 g.
Existuje několik typů omega-3 mastných kyselin, konkrétně:
- kyselina alfa-linolenová (ALA) – podporuje zdraví srdce
- kyselina dokosahexaenová (DHA) – podporuje zdraví mozku a očí.
- kyselina eikosapentaenová (EPA) – podporuje zdraví srdce a mozku, snižuje záněty a podporuje celkové zdraví.
Omega-3 mastné kyseliny se v těle přirozeně nevytvářejí, proto je důležité je do stravy zařadit. Při pravidelné konzumaci přinášejí následující zdravotní výhody:
- snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
- přispívají k vývoji mozku a očí plodu během těhotenství.
- zabraňují vzniku některých druhů rakoviny
- podpora kognitivního zdraví
- může zmírnit příznaky revmatoidní artritidy
Čerstvý tuňák obsahuje vysoké množství rtuti
Místa, kde se ryby pěstují, loví, skladují a balí, mohou ovlivnit obsah rtuti. Obecně platí, že nejbezpečnější jsou druhy chované na farmách, a to díky přísně kontrolovanému prostředí.
Při výběru druhů mořských plodů a místa jejich nákupu berte v úvahu obsah rtuti:
- losos chovaný na farmách – 18,1 µg/kg
- volně žijící losos – 56,3 µg/kg
- čerstvý tuňák – 340 µg/kg
- konzervovaný tuňák – 77 µg/kg
Důležitým faktorem, pokud jde o konzumaci ryb, jsou také preference:
- Losos – má máslovou, lehce nasládlou chuť a jemnou strukturu. Jeho lehká, jemná struktura se nejlépe hodí k pečení, vaření nebo smažení.
- Tuňák má masitou chuť a hutnou, pevnou strukturu. Je vhodný pro téměř všechny způsoby přípravy, od grilování až po pečení.

 
  
  
  
  
  
  
 