Losos nebo tuňák: kde je nejvíce omega-3?

Foto: z veřejných zdrojů

Zdá se, že jsou stejně prospěšné, ale jedna z nich skrývá mnohonásobně více omega-3.

Oblíbenými rybami na stole jsou losos a tuňák. Zdá se, že jsou stejně zdravé, ale jedna z nich skrývá mnohonásobně více omega-3. Uvádí to web Verywell health.

Kde je nejvíce omega-3 mastných kyselin?

Losos obsahuje 1,83 g omega-3 mastných kyselin v jedné porci, zatímco tuňák 0,1 g.

Americký Národní institut zdraví uvádí, že omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro zdraví a mohou podporovat kognitivní funkce, zdraví srdce a další, pokud jsou konzumovány jako součást vyvážené stravy. Dospělé ženy potřebují denně 1,1 g omega-3 a muži 1,6 g.

Existuje několik typů omega-3 mastných kyselin, konkrétně:

  • kyselina alfa-linolenová (ALA) – podporuje zdraví srdce
  • kyselina dokosahexaenová (DHA) – podporuje zdraví mozku a očí.
  • kyselina eikosapentaenová (EPA) – podporuje zdraví srdce a mozku, snižuje záněty a podporuje celkové zdraví.

Omega-3 mastné kyseliny se v těle přirozeně nevytvářejí, proto je důležité je do stravy zařadit. Při pravidelné konzumaci přinášejí následující zdravotní výhody:

  1. snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
  2. přispívají k vývoji mozku a očí plodu během těhotenství.
  3. zabraňují vzniku některých druhů rakoviny
  4. podpora kognitivního zdraví
  5. může zmírnit příznaky revmatoidní artritidy

Čerstvý tuňák obsahuje vysoké množství rtuti

Místa, kde se ryby pěstují, loví, skladují a balí, mohou ovlivnit obsah rtuti. Obecně platí, že nejbezpečnější jsou druhy chované na farmách, a to díky přísně kontrolovanému prostředí.

Při výběru druhů mořských plodů a místa jejich nákupu berte v úvahu obsah rtuti:

  • losos chovaný na farmách – 18,1 µg/kg
  • volně žijící losos – 56,3 µg/kg
  • čerstvý tuňák – 340 µg/kg
  • konzervovaný tuňák – 77 µg/kg

Důležitým faktorem, pokud jde o konzumaci ryb, jsou také preference:

  1. Losos – má máslovou, lehce nasládlou chuť a jemnou strukturu. Jeho lehká, jemná struktura se nejlépe hodí k pečení, vaření nebo smažení.
  2. Tuňák má masitou chuť a hutnou, pevnou strukturu. Je vhodný pro téměř všechny způsoby přípravy, od grilování až po pečení.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život