Čokoládový dort: recept na dezert, kterému nelze odolat

Foto: z otevřených zdrojů

Čokoládový dort je klasika, která nikdy nevyjde z módy.

Tajemství tohoto koláče spočívá ve zralém banánu v těstě, který mu dodává přirozenou sladkost a dělá strukturu ještě šťavnatější. Pokud vám zbyl jen jeden banán, který nechcete sníst čerstvý, je čas proměnit ho v kulinářské dílo, a jak na to, se dozvíte na stránce Baked by Laora.

Recept

Složení:

  • Mouka 175 g
  • Kakaový prášek 50 g
  • Bílý cukr 125 g
  • Hnědý cukr 65 g
  • Vejce 2 ks
  • Odtučněná smetana 180 g
  • Máslo 150 g
  • Rostlinný olej 30 g
  • Kypřící látka 13 g
  • Sůl ⅓ lžičky soli
  • Vroucí voda 75 ml
  • Zralý banán 1 ks

Na krém

  • Smetanové máslo 400 g
  • Rozpuštěná čokoláda 200 g
  • Moučkový cukr 100 g

Příprava

  1. Vejce smíchejte se dvěma druhy cukru a šlehejte metličkou 2-3 minuty.
  2. Přilijeme rozpuštěné máslo a rostlinný olej a vymícháme dohladka.
  3. Přidejte dobře rozmačkaný banán a smetanu, znovu prošlehejte.
  4. Do samostatné mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl. Jemně je vmíchejte do tekuté směsi.
  5. Přilijte horkou vodu a rychle promíchejte, těsto bude trochu řídké – to je normální.
  6. Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vyložte pergamenem, nalijte do ní těsto a pečte asi 50 minut. Zkontrolujte dřevěnou špejlí.
  7. Máslo šlehejte mixérem 6-7 minut, dokud není nadýchané. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a prášek do pečiva a dále šlehejte do hladka.
  8. Vychladlé sušenky rozkrojte na polovinu nebo nechte vcelku, podle chuti. Hojně je potřete krémem a ozdobte čokoládovými hoblinkami nebo bobulemi.

Tipy

  • Pokud nemáte smetanu, můžete ji nahradit kefírem nebo jogurtem.
  • Pro bohatší chuť použijte čokoládu s obsahem kakaa 70 % nebo více.
  • Dort lze podávat i bez krému, stačí ho posypat moučkovým cukrem nebo ganache.

Čokoládový dort s tajnou přísadou – banánem – není jen moučníkem, ale skutečným potěšením pro duši. Snoubí se v něm hluboká kakaová chuť, jemná struktura a lehký ovocný nádech, díky němuž se ukáže být obzvlášť voňavý a vlhký. Tento dort se stane ozdobou slavnostního stolu a hlavně dokazuje, že někdy i z jednoduchých ingrediencí lze vytvořit kulinářské zázraky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život