Foto: z otevřených zdrojů
Čokoládový dort je klasika, která nikdy nevyjde z módy.
Tajemství tohoto koláče spočívá ve zralém banánu v těstě, který mu dodává přirozenou sladkost a dělá strukturu ještě šťavnatější. Pokud vám zbyl jen jeden banán, který nechcete sníst čerstvý, je čas proměnit ho v kulinářské dílo, a jak na to, se dozvíte na stránce Baked by Laora.
Recept
Složení:
- Mouka 175 g
- Kakaový prášek 50 g
- Bílý cukr 125 g
- Hnědý cukr 65 g
- Vejce 2 ks
- Odtučněná smetana 180 g
- Máslo 150 g
- Rostlinný olej 30 g
- Kypřící látka 13 g
- Sůl ⅓ lžičky soli
- Vroucí voda 75 ml
- Zralý banán 1 ks
Na krém
- Smetanové máslo 400 g
- Rozpuštěná čokoláda 200 g
- Moučkový cukr 100 g
Příprava
- Vejce smíchejte se dvěma druhy cukru a šlehejte metličkou 2-3 minuty.
- Přilijeme rozpuštěné máslo a rostlinný olej a vymícháme dohladka.
- Přidejte dobře rozmačkaný banán a smetanu, znovu prošlehejte.
- Do samostatné mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl. Jemně je vmíchejte do tekuté směsi.
- Přilijte horkou vodu a rychle promíchejte, těsto bude trochu řídké – to je normální.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vyložte pergamenem, nalijte do ní těsto a pečte asi 50 minut. Zkontrolujte dřevěnou špejlí.
- Máslo šlehejte mixérem 6-7 minut, dokud není nadýchané. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a prášek do pečiva a dále šlehejte do hladka.
- Vychladlé sušenky rozkrojte na polovinu nebo nechte vcelku, podle chuti. Hojně je potřete krémem a ozdobte čokoládovými hoblinkami nebo bobulemi.
Tipy
- Pokud nemáte smetanu, můžete ji nahradit kefírem nebo jogurtem.
- Pro bohatší chuť použijte čokoládu s obsahem kakaa 70 % nebo více.
- Dort lze podávat i bez krému, stačí ho posypat moučkovým cukrem nebo ganache.
Čokoládový dort s tajnou přísadou – banánem – není jen moučníkem, ale skutečným potěšením pro duši. Snoubí se v něm hluboká kakaová chuť, jemná struktura a lehký ovocný nádech, díky němuž se ukáže být obzvlášť voňavý a vlhký. Tento dort se stane ozdobou slavnostního stolu a hlavně dokazuje, že někdy i z jednoduchých ingrediencí lze vytvořit kulinářské zázraky.
