Navzdory všem svým výhodám je brokolice notoricky známá tím, že se špatně vaří.
Brokolice je víc než jen zelený „strom“, je to skutečná superpotravina plná vitamínů, vlákniny a antioxidantů. Navzdory všem svým výhodám je však brokolice při vaření notoricky známá. Deník Daily Express vám poradí, jak ji připravit.
Tipy pro přípravu dokonalé brokolice
Vaření v mikrovlnné troubě
Jedná se o nejrychlejší možnost. Přidejte růžičky brokolice do misky mikrovlnné trouby s trochou vody (např. čtyřmi lžícemi) a vařte při plném výkonu několik minut (asi tři).
Výsledkem je neuvěřitelně rychlé uvaření, měkká struktura s mírnou křupavostí. Tato metoda však neumožňuje přidávat během procesu koření, což může způsobit, že chuť bude poměrně nevýrazná. Ačkoli je tato metoda vhodná pro brokolici určenou do polévkových pyré, jako samostatná příloha bude vyžadovat omáčku pro zvýraznění chuti.
Blanšírování
Blanšírování spočívá v tom, že se růžičky na tři minuty vloží do vroucí vody a poté se na další tři minuty přenesou do ledové lázně, aby se proces vaření zastavil.
Tato metoda skvěle zachovává estetický vzhled – brokolice zůstává krásně jasně zelená. Stejně jako při vaření v mikrovlnné troubě však může být chuť vodnatá, protože se chutě vyluhují do vody. To je ideální pro zachování barvy, pokud vaříte brokolici do studeného salátu, ale pro teplou přílohu může být chuť příliš nevýrazná.Smažení na pánvi
Při této metodě rozehřejte olej na pánvi na střední teplotu, přidejte růžičky brokolice a bohatě je osolte a opepřete. Aby se nepřipálila, přidejte trochu vody a vařte asi osm minut.
Tento způsob zajistí příjemnou peprnou chuť a pěknou hnědou kůrčičku. Struktura je však často „al dente“ (tvrdá, téměř křupavá), což ne každému vyhovuje. Důležitou nevýhodou je nemožnost přidávat jemná dochucovadla, jako je česnek, protože se mohou při teplotě potřebné pro hnědou kůrku spálit.
Sauté (dvoufázová metoda)
Tato metoda je považována za nejlepší a zahrnuje přiměřený dvoufázový proces.
Brokolice se nejprve blanšíruje tři minuty, aby mírně změkla.
Poté se blanšírovaná brokolice přendá na pánev s velmi malým množstvím oleje, osolí se a opepří a devět minut se restuje (smaží).
