Podle odborníka k tomu nepotřebujete supermoderní kávovar.
Když si objednáváte kávu, pravděpodobně sledujete, jak ji baristé připravují. Mnoho lidí však zajímá, jak si doma připravit stejné espresso jako v kavárně, aby nebylo vodové. O tom informoval server CNET.
Konkrétně spoluzakladatelka Coffee Project New York a ředitelka vzdělávání Kalina Teo vysvětlila všechny kroky přípravy espressa, abyste si mohli doma připravit kávu jako profesionál.
„Samotné slovo ‚espresso‘ označuje nejen nápoj, ale také způsob přípravy, který spočívá v průchodu horké vody skrz stlačený svazek kávy,“ vysvětlila Teo.
To lze podle ní provádět například pomocí kávovaru s bojlerem nebo ručně v kávovaru na vařiči. Vyžaduje to speciální kalibraci tlaku a teploty bez špičkového kávovaru.
„Dvě nejdůležitější věci jsou schopnost kávovaru udržet tlak a teplotu během procesu přípravy,“ dodala odbornice.
U většiny modelů kávovarů pro domácí použití si pravděpodobně nebudete moci zvolit mnoho nastavení, ale tlakoměry nebo displeje zobrazující tlak a teplotu vás mohou uklidnit.
„Ujistěte se, že přesně dodržujete pokyny výrobce, které mohou zahrnovat předehřátí vody před spařením. Pro kontrolu kvality je také důležité udržovat kávovar v čistotě pravidelným čištěním kávové sedliny z prostoru pro vkládání filtru a jeho pravidelným proplachováním horkou vodou,“ zdůraznil CNET.Theo také doporučil používat jeden důležitý spotřebič pro přípravu nejlepšího espressa.
„Pokud máte základní kávovar, který dokáže udržet tlak a teplotu, stačí to, ale kdybych měl rozpočet navíc, utratil bych ho za mlýnek. Mít dobrý mlýnek, zejména dobrý mlýnek s mlecími kameny, je pro espresso velmi důležité,“ řekl odborník.
Podle ní má právě mletí jakýchkoli zrn, která si vyberete, velký vliv na výsledek vašeho espressa.
„Velikost mletí by měla být přibližně jako jemný písek,“ dodala.
Theo také doporučuje používat co nejčerstvější kávová zrna, aby bylo espresso co nejlepší.
„Poměr kávy a vody je 1:1,5 až 1:2,5, což znamená, že na každý gram mleté kávy, který přidáme, chceme získat jeden a půl až dva a půl gramu tekutého espressa v šálku. Tento poměr obvykle poskytne docela dobrý výsledek, kterému říkáme „síla“. Nebude příliš intenzivní. Nebude také příliš tekuté,“ vysvětlil odborník.
