Jak připravit lahodnou křehkou rýži: thajský šéfkuchař prozradil jeden jednoduchý trik

Foto: z veřejných zdrojů

Důkladné propláchnutí rýže před vařením ji nejen zbaví nečistot, ale také zabrání jejímu slepení.

Chcete-li úspěšně uvařit rýži, musíte znát spoustu triků – jak při výběru odrůdy, tak při manipulaci s ní před, během a po vaření, píše na stránkách časopisu Simply Recipes odbornice na potraviny a výživu s kulinářským vzděláním Sarah Haasová.

Aby rýže nebyla křehká, nesmíte podle ní ignorovat její propláchnutí před vařením. Tento jednoduchý trik podle článku používá šéfkuchař a autor knihy The Family Thai Restaurant Arnold Myint.

Haasová říká, že než si osvojila techniku vaření rýže, vyhodila jí docela dost. V kulinářské škole se naučila to, co říká Myint: opláchnutí rýže před vařením je jedním z nejdůležitějších kroků.

„Propláchnutím se rýže nejen očistí od nečistot, ale také se z ní vyplaví přebytečné škroby. Je to zásadní krok, který zabraňuje slepení zrn, a vytváří to, co Myint nazývá „počátkem dokonalé struktury rýže“,“ píše odborník.“

Důsledně popsala, jak vařit rýži.

  • Vezměte dva šálky dlouhozrnné jasmínové rýže, vložte ji do jemného síta a propláchněte ji vodou, dokud nezprůhlední.
  • Rýži vložte do hrnce, nalijte do ní 2,5 šálku vody a přiveďte ji k varu.
  • Snižte teplotu na minimum, přiklopte a vařte, dokud se rýže zcela nerozvaří a voda se nevstřebá. To bude trvat 12-15 minut.
  • Nechte pět minut stát, sejměte pokličku a rychle ji propíchejte vidličkou. Rýže je hotová.

Co dalšího byste měli vědět při vaření rýže

Haas citoval další tipy thajského šéfkuchaře Myinta pro úspěšné vaření rýže.

Jeho první rada se týká toho, jak odměřit správné množství krupice. Vysvětlil, co je k tomu potřeba vědět: poměr syrové a vařené rýže je přibližně 1:3. Rýže také podle šéfkuchaře miluje koření: „Často do rýže během vaření přidávám několik rozdrcených stroužků česneku a špetku soli. Dobré je také nahradit vodu kuřecím vývarem.

Již uvařenou rýži rád pokape sezamovým olejem. Po uvaření rýže byste ji také měli určitě nechat pět minut pod pokličkou, protože tento „odpočinek“ je pro dosažení dokonalé struktury zásadní. Poté nezapomeňte rýži uvolnit: zabráníte tak slepení zrnek.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život