Žitný chléb zajišťuje lepší funkci metabolismu a udržuje pocit sytosti déle než běžný pšeničný chléb.
Španělští vědci určili, který chléb je nejlepší pro ty, kdo chtějí zhubnout a zlepšit hladinu cholesterolu. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odvoláním na studii Východofínské univerzity.
Studie, kterou podpořilo španělské ministerstvo zemědělství, ukázala, že průměrný Španěl spotřebuje více než 27 kg chleba ročně a právě žitný chléb je nejzdravější variantou.
Proč přesně je žitný chléb zdravý?
Odborníci ze Španělské nadace pro výživu zdůrazňují, že žitný chléb:
- má nízký obsah tuku, pouze 3,3 g na 100 g výrobku, což je ideální pro hubnutí;
- obsahuje velké množství vlákniny, která zlepšuje trávení, dodává dlouhodobý pocit sytosti a pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL);
- podporuje čištění cév a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění;
- bohaté na fosfor, železo, vápník, selen a sodík, které posilují imunitní systém, kosti a zuby.
Žitný kvásek navíc obsahuje prospěšné bakterie, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a podporují střevní mikrobiom. Proto se žitný chléb doporučuje lidem s cukrovkou nebo těm, kteří kontrolují hladinu glukózy.
Studie Východofínské univerzity ukázala, že bakterie mléčného kvašení v kvásku nejen fermentují těsto, ale také zlepšují vstřebávání živin tím, že přeměňují účinné látky v žitu do formy, kterou tělo dokáže efektivněji využít.
Renomovaný odborník na výživu a mikrobiom profesor Tim Spector radí vybírat na kvásku žitný nebo špaldový chléb se semínky:
„Žitný chléb zajišťuje lepší metabolické funkce a udržuje pocit sytosti po delší dobu než běžný pšeničný chléb,“ uvedl odborník.
Odborníci však varují: ne všechen „šedý“ chléb v supermarketech je ten pravý. Mnozí výrobci do něj přidávají droždí, dochucovadla a emulgátory, aby rychle napodobili chuť kváskového chleba.
