Pokud se necítíte dobře a potřebujete zlepšit náladu a posílit tělo, pomůže vám tato výživná kuřecí polévka.
S příchodem zimního nachlazení se opět potýkáme s každoročním „útokem“ rýmy, kašle a nachlazení. Pokud se necítíte dobře a potřebujete zvednout náladu a posílit tělo – pomůže vám výživná kuřecí polévka. Jak pokrm připravit, prozradí RBC-Ukrajina s odkazem na instagramový příspěvek odbornice na výživu Emily Englishové.
Odbornice na výživu se podělila o recept na polévku
Odbornice na výživu se podělila o svůj oblíbený recept na „léčivou kuřecí polévku“. A přestože obsahuje pouhých 400 kcal na porci, Emily ujišťuje, že je díky velkému množství zeleniny a bylinek plná vitamínů C a A.
„Není nic léčivějšího než opravdu dobrá kuřecí polévka. Pozvedne vás, dodá vám vše, co potřebujete k výživě těla, a zanechá vás v teple a pohodlí. Když jste vyčerpaní, po cestování nebo v předvečer chladného období, je tato polévka to pravé. Je plná vitaminů A a C, antioxidantů ze spousty zeleniny a bylinek a je lehce stravitelná,“ řekla.
Tato polévka vás nejen zahřeje, ale aktivně podporuje váš imunitní systém. Je vypočítána na čtyři porce.
Složení: 1:
- Kuřecí bujónové kostky – 2 kusy (rozpustit ve 2,5 litru vroucí vody)
- Malá snítka rozmarýnu – 1 kus.
- Hnědá rýže – 150 g
- Citron – 1 kus (kůra a šťáva)
- Vejce – 2 ks
- Vařené pečené kuře – 320-400 g (rozporcované na vlákna)
- Jemně nasekaný kopr – 1 polévková lžíce.
- Jemně nasekaná petržel – 1 polévková lžíce.
- Mrkev – 2 ks.
- Dýně (máslová) nakrájená na kostičky – 200 g
- Řapíkatý celer – 2 ks
- Velká cibule – 1 ks (jemně nakrájená)
- Kaštanové houby – hrst (nakrájené na plátky)
- Zázvorová pasta – 1 lžička.
- Česnek – 2 stroužky (nasekané)
- Olivový olej – 1 polévková lžíce.
Příprava:
- Ve velkém hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte na středním plameni lžíci olivového oleje. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, dýni a celer. Lehce osolte a za stálého míchání vařte asi pět minut, dokud zelenina nezačne měknout. Poté přidejte na plátky nakrájené houby.
- Jakmile jsou houby měkké, přidejte snítku rozmarýnu, nasekaný česnek, zázvorovou pastu a hnědou rýži. Za stálého míchání vařte ještě několik minut.
- Přilijte dva litry horkého kuřecího vývaru (z kostky) a směs přiveďte k mírnému varu.
- Vařte pod pokličkou 20 minut za občasného míchání. V případě potřeby přidejte rezervovaný vývar, aby polévka zůstala tekutá.
- Vmíchejte rozdrobené kuřecí maso a citronovou kůru. Dusíme dalších pět minut nebo dokud není rýže uvařená. Poté vyjměte snítku rozmarýnu a snižte teplotu na minimum.
- V samostatné misce rozšlehejte vejce s citronovou šťávou. Pak pomalu, tenkým proudem a za stálého šlehání přidejte naběračku nebo dvě horkého vývaru z polévky, aby se vaječná směs „zmírnila“ (tím se zabrání srážení vajec). Postupně tuto směs za stálého míchání přilévejte zpět do hrnce, dokud polévka není hedvábná a mírně zhoustlá.
- V tomto okamžiku Emily doporučuje vypnout oheň a podle chuti přidat sůl a pepř. Čerstvou petrželku a kopr přidejte až úplně nakonec, těsně před podáváním horké polévky.
