Proč je dobré jíst lososa: lékař jmenoval 5 hlavních důvodů, proč tuto rybu zařadit do jídelníčku.

Foto: z otevřených zdrojů

Losos má pozitivní účinky na srdce, duševní zdraví a svalovou hmotu.

Losos je chutná a neuvěřitelně zdravá ryba. Na zdraví prospěšné účinky lososa upozornila Cleveland Clinic Health Essentials.

„Losos je skvělý pro vaše srdce, duševní zdraví a svalovou hmotu. Jeho konzumace dvakrát týdně vám může pomoci udržet si aktivní životní styl a zdravou váhu,“ uvádí certifikovaná lékařka Julia Zumpano.

Podle ní se losos, kterého jíme, loví ve volné přírodě nebo na farmách. Protože však jeho počet v moři klesá, asi 70 % ryb, které se dostanou na pulty obchodů, je chovaných na farmách.

Odbornice vysvětlila, proč si losos zaslouží být v jídelníčku. Porce 85 g vařeného lososa z farmových chovů obsahuje:

  • 175 kalorií;
  • 11 gramů tuku;
  • 19 gramů bílkovin;
  • 52 miligramů sodíku;
  • 1,2 gramu omega-3 mastných kyselin;
  • 2 mikrogramy vitaminu B12;
  • 35 mikrogramů selenu;
  • 11 mikrogramů vitaminu D;
  • 7 miligramů niacinu;
  • 1 miligram vitaminu B5;
  • 214 miligramů fosforu.

Losos ulovený ve volné přírodě má méně kalorií a nasycených tuků, ale o něco více bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Zdraví prospěšné účinky této ryby jsou dány obsahem bílkovin, vitaminů a minerálních látek.

„Losos je pro vás obzvláště prospěšný, protože je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a má nízký obsah rtuti, která může být ve velkém množství pro člověka škodlivá,“ uvedl odborník. Podrobněji popsala přínosy tohoto produktu pro organismus.

1. Posiluje srdce

Omega-3 mastné kyseliny jsou pro srdce prospěšné, protože mohou snižovat krevní tlak, hladinu triglyceridů a „špatného“ cholesterolu.

„Omega-3 mastné kyseliny obsažené v lososu mohou chránit vaše srdce, zejména pokud jsou konzumovány jako součást středomořské nebo rostlinné stravy,“ vysvětlil Zumpano.

2. Zlepšuje funkci mozku

Přidání i malého množství lososa do jídelníčku může zlepšit myšlení a paměť, tedy kognitivní funkce.

„Ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin mají protizánětlivé účinky a zabraňují kognitivnímu stárnutí,“ říká lékař.

Podle ní studie publikovaná v roce 2022 v časopise Neurology naznačuje, že konzumace většího množství omega-3 mastných kyselin může posílit hipokampus, oblast mozku spojenou s pamětí a učením.

3. Zlepšuje duševní zdraví

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv doporučuje konzumovat dvě porce ryb týdně. Studie, která vyšla v roce 2018 v časopise Wiley Online Library, však zjistila, že i jedna porce lososa týdně snižuje riziko deprese, zejména u žen.

„Losos je také bohatý na vitamin D, který je podle výzkumů pro duševní zdraví zásadní. Může pomoci zlepšit celkovou náladu a regulovat spánek,“ uvádí Zumpano.

4. Zvyšuje svalovou hmotu

Losos obsahuje bílkoviny i omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro rozvoj svalové hmoty. Studie publikovaná v roce 2021 v časopise National Library of Medicine zjistila, že konzumace dvou porcí této ryby týdně může významně zvýšit svalovou hmotu (neboli celkové svalstvo).

„Losos je kompletním zdrojem bílkovin, který je bohatý na živiny. Je vynikající volbou pro budování svalové hmoty,“ ujistil odborník.

5. Posiluje kosti

Losos je bohatý na vitamin D, který se podílí na vstřebávání vápníku, důležité mikroživiny pro pevnost kostí.

„Vitamin D je zásadní pro vstřebávání vápníku, zdraví kostí a prevenci osteoporózy. Losos je přirozený způsob, jak zajistit dostatek vitaminu D,“ říká Zumpano.

Může být konzumace lososa nebezpečná

Konzumace lososa je obecně bezpečná. U syrových ryb je však třeba být opatrný kvůli možné kontaminaci parazity nebo bakteriemi.

„Pro většinu lidí však zdravotní přínosy lososa značně převažují nad riziky. Zvláště pokud je zakoupen od renomovaného dodavatele a následně řádně tepelně upraven,“ upřesnil lékař.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život