Jak rychle uvařit starý hrách: způsoby, jak dlouho nestát u sporáku

Foto: z otevřených zdrojů

Starý hrách musí být namočený

Stává se, že starý hrách leží ve skříni několik let, a když se konečně rozhodnete uvařit hrachovou polévku nebo kaši, nezměkne. Místo jemné krémové konzistence – tvrdá zrnka i po několika hodinách vaření. RBC-Ukrajina vysvětluje, jak uvařit i starý hrách do jednotné konzistence.

Zkontrolujte kvalitu před vařením

Nejdříve byste měli zkontrolovat kroupy. Pokud má hrách šedavý nádech, je zaprášený nebo zapáchá po plísni, je lepší ho vyhodit. Pokud vypadá normálně, klidně ji použijte, ale připravte se na další zpracování.

Řádně je namočte

Starý hrách je třeba namočit – ne jen přes noc, ale alespoň na 12-15 hodin do velkého množství studené vody. Pro lepší efekt můžete do vody přidat půl lžičky jedlé sody, ta změkčí slupku zrna a urychlí vaření. Hrách je třeba před vařením dobře propláchnout.

Rychlé způsoby vaření hrachu

Metoda varu a šoku

Jedním z rychlých triků je zalít hrách vroucí vodou a nechat ho hodinu pod pokličkou. Poté vodu slijte, zalijte čerstvou vodou a uvařte. Díky tomu zrna rychleji nabobtnají a proces vaření se zkrátí téměř o polovinu.

Během vaření přidejte lžíci rostlinného oleje nebo trochu jedlé sody.

Do vroucí vody můžete přidat 1 lžíci rostlinného oleje nebo špetku jedlé sody (na špičku nože). Olej snižuje tvorbu pěny a pomáhá rovnoměrně zahřívat zrna a jedlá soda změkčuje skořápku. Hlavně to nepřehánějte, abyste nezkazili chuť.

Na začátku nepřidávejte sůl

Sůl výrazně zpomaluje proces vaření. Měla by se přidávat až na konci, když už je hrách uvařený. To platí jak pro polévky, tak pro bramborovou kaši.

Tajemství rychlého vaření – multifunkční nebo tlakový hrnec

Pokud máte multicooker nebo tlakový hrnec, používejte je. V režimu „Polévka“ nebo „Guláš“ se hrách uvaří za 30-40 minut, i když je starý. V normálním hrnci může tento proces trvat i více než 2 hodiny.

Kyselina je nepřítelem změkčování

Během vaření nepřidávejte rajčata, ocet ani jiné kyselé přísady. Kyselina „uzavře“ slupku a hrách zůstane tvrdý bez ohledu na to, jak dlouho se vaří.

Při správném postupu bude i starý hrách měkký a křehký. A abyste se těmto potížím v budoucnu vyhnuli – kroupy skladujte nejdéle 1-1,5 roku ve vzduchotěsné nádobě, mimo dosah vlhkosti.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život