Citronový koláč: recept na zářivý a aromatický dezert

Tento koláč je soběstačný, ale skvěle se kombinuje s šálkem zeleného čaje nebo kávy s tóny karamelu.

Pokud se vám zdá podzim příliš šedivý, dodejte svému životu trochu jasu. Citronový koláč je dezert, který jako by byl stvořen k rozhánění chmur. Křehké pískové těsto, sametový citronovo-limetkový tvaroh a jemné pusinky s karamelovou krustou – kombinace, od které je těžké se odtrhnout.

Recept na tento lahodný koláč byl sdílen na stránce diana_kulikovska a jsme si jisti, že je nejen vynikající, ale také vypadá, jako by byl vyroben v nejlepší francouzské pekárně.

Citronový koláč je klasikou francouzské kuchyně. Jeho hlavní kouzlo spočívá v rovnováze mezi jemnou sladkostí pusinek, krémovou konzistencí citronového tvarohu a lehkou kyselostí citrusů. Tento dezert se skvěle hodí jak na slavnostní stůl, tak na večer doma se šálkem čaje.

Recept

Složení

  • Mouka 300 g
  • Moučkový cukr 50 g
  • Máslo 160 g
  • Vejce 1 ks.
  • Voda tak, aby celková hmotnost s vejcem byla 70 g.

Citronovo-limetkový tvaroh

  • Citrus Fresh (pomerančová, citronová a limetková šťáva) 130 ml
  • Kůra z poloviny citronu a poloviny limetky
  • Vejce 3 ks.
  • Cukr 120 g
  • Máslo 50 g
  • Bezé
  • Protein 2 ks.
  • Cukr 140 g
  • Voda 35 ml

Příprava

  1. V míse smíchejte mouku a prášek do pečiva.
  2. Přidejte nakrájené studené máslo a rukama třete, dokud nevznikne drobenka.
  3. Rozšleháme vejce s vodou, vypracujeme těsto, vyválíme a vložíme do formy.
  4. Pečeme při 180 °C asi 20 minut, dokud kůrka nezezlátne. Pokud chcete, aby si těsto během pečení udrželo tvar, přikryjte ho pergamenem a naplňte suchými fazolemi nebo rýží.
  5. Na citronovo-limetkový tvaroh smíchejte citronovo-limetkovou šťávu, cukr, vejce a kůru.
  6. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nevznikne hustá krémová konzistence.
  7. Odstavte z plotny, přidejte máslo a míchejte do hladka.
  8. Kurd rozetřete na upečený základ a pečte dalších 10 minut.
  9. Na pusinky ušlehejte bílky do husté pěny.
  10. Mezitím v hrnci svařte sirup z vody a cukru, dokud se neobjeví první bublinky.
  11. Horký sirup pomalu vlijte do bílků, nepřestávejte šlehat.
  12. Směs by měla být lesklá, hustá a neměla by vypadávat z mísy.
  13. Pusinky položte na vrch koláče a pečte 2-3 minuty dozlatova.

Tento koláč je samostatný, ale skvěle se hodí k šálku zeleného čaje nebo kávy s nádechem karamelu. Před podáváním ho nechte alespoň hodinu vychladit v lednici, aby se vrstvy spojily a chutě se plně rozvinuly. Pokud chcete servírování osvěžit, ozdobte dezert lístky čerstvé máty nebo tenkými plátky limetky.

Citronový koláč není jen dezert. Je to malý rituál štěstí, ve kterém se snoubí trpkost a jemnost, sladkost a svěžest. Jeho vůně naplní celý dům a každý kousek vám připomene, že i ten nejchmurnější den může rozjasnit pouhý kousek citronového zázraku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život