Foto: z veřejných zdrojů
Někteří dokonce prohlásili, že se poté stanou vegany.
Parmezán je jedním z nejznámějších sýrů na světě, ale ne všichni spotřebitelé věděli, že není vhodný pro vegetariány a vegany, protože při jeho výrobě se používá enzym z telecího žaludku. Informovala o tom publikace Iflscience.
Diskusi na sociálních sítích zahájil uživatel platformy X, který napsal: „Dnes mi bylo pár let, když jsem zjistil, že se parmezán vyrábí ze žaludku mladé krávy, málem jsem se rozbrečel. V tuhle chvíli se prostě budu muset stát úplným veganem.“
Příspěvek se rychle stal virálním a vyvolal tisíce komentářů. Lidé se svěřovali, že o složení slavného sýra nemají ani tušení, a někteří byli pobouřeni, že taková informace je široké veřejnosti stále neznámá.
Jak vysvětlují odborníci, tradiční parmezán (Parmigiano Reggiano) se vyrábí z kravského mléka, které zrálo nejméně 12 měsíců. Při výrobě se do mléka přidává syrovátka a syřidlo, látka pocházející ze čtvrtého žaludku telete, které se živí pouze mlékem. Právě tato složka pomáhá mléko srážet a vytváří správnou strukturu sýra.
Syřidlo, bez kterého se parmezán vyrábí, se získává ze čtvrtého žaludku neodstavených telat – někdy jehňat nebo koz. Podle společnosti Courtyard Dairy obsahují žaludky mladých zvířat enzym chymosin, který přirozeně štěpí mléčné bílkoviny. Jak telata stárnou, je nahrazován jinými trávicími enzymy. Právě chymozin se používá při výrobě sýrů, protože dodává hotovému výrobku jemnou konzistenci a bohatou chuť.
Ačkoli někteří výrobci dnes používají rostlinné nebo mikrobiální náhražky syřidla, většina klasických italských sýrů, zejména parmezán, se stále vyrábí podle tradiční receptury.
