Ať už je pijete v čaji, nebo jimi sypete polévky a dušená jídla, tato koření jsou velmi prospěšná.
S příchodem podzimu, kdy studené nápoje vyměníte za horké latté, se vaše mysl může obrátit také k oblíbenému sezónnímu koření. Přemýšleli jste ale někdy o tom, zda mají tato známá koření i zdraví prospěšné účinky? Stručná odpověď zní ano.
Studie ukazují, že některá koření mohou zlepšit zdraví mozku a zabránit výpadkům paměti, a Woman`sWorld shromáždil ty nejlepší, které můžete přidat do své spíže v této sezóně.
Víte, jak předcházet zhoršování kognitivních funkcí a závažným onemocněním mozku, jako je demence a Alzheimerova choroba: dodržujte vyváženou stravu, pravidelně cvičte a najděte si čas na hry a koníčky, které stimulují vaši mysl. To však nejsou jediné způsoby, jak zlepšit kognitivní funkce. Lékaři se s vámi podělí o pět nejlepších koření pro zdraví mozku, které vám pomohou udržet si bystrou paměť po mnoho let.
Šalvěj vám pomůže zapamatovat si jména a tváře
Milovníky dýňových noků a svátečních dresinků jistě potěší, že šalvěj může být pro mozek povzbuzujícím prostředkem, který jste tak dlouho hledali. Studie zjistila, že lidé, kteří užívali 600 mg kapslí šalvějového extraktu denně po dobu 29 dnů, si mnohem lépe pamatovali jména a tváře než ti, kteří užívali kapsle s placebem.
Doktorka Sadia Saeedová vysvětluje, proč výzkumy ukazují, že šalvěj podporuje paměť.
Šalvěj je bohatá na kyselinu rozmarýnovou a flavonoidy s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, říká doktorka Saeedová. Tyto chemické látky mohou pomáhat snižovat oxidační stres v mozku, což vede k lepšímu myšlení a paměti. Šalvěj navíc potenciálně ovlivňuje některé neurotransmitery, které se podílejí na učení a paměti. Zachováním těchto chemických látek v mozku může mít šalvěj z dlouhodobého hlediska další přínos pro kognitivní funkce.
Vaření se šalvějí několikrát týdně je bezpečné, říká doktor Raj Dasgupta. Vyhněte se koncentrovaným šalvějovým esenciálním olejům, protože mohou být toxické, říká doktor Dasgupta.
Skořice zostřuje pozornost
Cinnamaldehyd je hlavní složkou skořice a většina jejích účinků pochází z této sloučeniny, říká doktor Said. Tato sloučenina zlepšuje reakci těla na inzulin, hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi. Udržování stabilní hladiny cukru v krvi je nezbytné pro udržení rovnoměrné hladiny energie po celý den a podporuje lepší koncentraci i paměť.
Skořice může také časem zlepšit zdraví mozku. Pomáhá udržovat mozek neustále vyživovaný (s menším počtem vzestupů a pádů), dodává doktor Said. Když mozek dostává stálý přísun glukózy, zůstává jasný a soustředěný, což zajišťuje mnohem lepší koncentraci.
Posypte denně svá oblíbená jídla ½ až 1 čajovou lžičkou cejlonské skořice, říká Dr. Dasgupta. Příliš mnoho kassiové skořice může poškodit játra, říká Dr. Dasgupta.
Zázvor zabraňuje stárnutí mozku
Zázvor je bohatý na bioaktivní látky, jako jsou gingeroly a shogaoly, říká Dr. Saeed. Ty působí jako přírodní antioxidanty, které pomáhají chránit tělo a mozek před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály. Protože oxidační stres je spojen s poruchami souvisejícími s věkem, mohou ochranné vlastnosti zázvoru pomoci prodloužit kognitivní zdraví.Tyto výhody mohou přímo ovlivnit hladinu energie a schopnost vykonávat každodenní úkoly. Zázvor také zlepšuje průtok krve, takže mozek má dostatek kyslíku a živin pro správnou funkci, říká doktor Said. Proto je zázvor často spojován se snížením únavy a zlepšením duševní odolnosti.
Zaměřte se na ½-1 čajovou lžičku mletého zázvoru denně nebo si jednoduše dopřejte šálek zázvorového čaje, říká Dr. Dasgupta. Zázvor může ve větším množství zvyšovat riziko krvácení.
Rozmarýn zlepšuje paměť
Rostlinná sloučenina kyselina karnosová obsažená v rozmarýnu chrání mozkové neurony před možnými škodlivými účinky volných radikálů, říká doktor Said. Působí jako přirozená forma pojištění, které chrání a posiluje naši paměť, schopnost učení a verbální schopnosti.
Účinek rozmarýnu na mozek může dokonce zvýšit vaši bdělost. Studie zjistila, že když se rozmarýn přidával do jídel japonských aerolinek, lidé, kteří snědli tři až čtyři porce denně, se cítili obzvláště bdělí.
Denní dávka 1-2 čajové lžičky sušeného rozmarýnu nebo malá čerstvá větvička k jídlu či čaji několikrát týdně je bezpečné množství, říká doktor Dasgupta. Vaření s rozmarýnem nebo jeho pití ve formě čaje je obecně bezpečné, říká Dasgupta, ale používání koncentrovaného rozmarýnového esenciálního oleje může zvýšit krevní tlak.
Černý pepř zlepšuje komunikaci mezi mozkovými buňkami
Hlavní účinnou látkou černého pepře je piperin, který má zajímavou schopnost usnadňovat vstřebávání živin, říká Said. Studie zejména ukázaly, že pomáhá tělu vstřebávat kurkumin z kurkumy.
A má také antioxidační vlastnosti, které podporují zdravý mozek. Studie prokázaly, že piperin podporuje komunikaci mezi mozkovými buňkami, říká doktor Saeed. ‚Černý pepř můžete kombinovat s dalším kořením, abyste zvýšili množství přirozených zdravotních přínosů, které získáte při každodenním vaření.
Dr. Dasgupta doporučuje používat černý pepř libovolně podle své chuti, zejména pokud používáte také kurkumu pro další zdravotní přínosy. Černý pepř je v potravinách bezpečný, ale v koncentrované formě, např. v doplňcích stravy, může interagovat s některými léky, říká Dr. Dasgupta.
Podstata koření pro zdraví mozku
Prevence kognitivních poruch se může zdát složitá, ale nemusí být. Naštěstí i malé kroky, jako je přidání některých koření pro zdraví mozku do každodenní rutiny, mohou znatelně zlepšit vaši paměť, koncentraci a zapamatování.
Tento obsah nenahrazuje odborné lékařské poradenství ani diagnózu. Před zahájením jakéhokoli léčebného plánu se vždy poraďte se svým lékařem.
