Díky svým protizánětlivým vlastnostem má tento produkt na organismus ozdravný účinek.
Konzumace extra panenského olivového oleje pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a bojovat proti zánětům v těle, píše Verywellhealth.
Registrovaná dietoložka Elizabeth Barnesová na stránkách publikace hovoří o 5 zdravotních benefitech tohoto produktu.
1. Zdraví srdce
Konzumace extra panenského (panenského) olivového oleje může snížit riziko srdečních onemocnění. K tomu odborník doporučuje nahradit nezdravé tuky, jako je máslo, zdravějšími tuky – například olivovým olejem.
Studie z roku 2018 publikovaná v časopise The New England Journal of Medicine zjistila, že lidé, kteří konzumovali čtyři polévkové lžíce olivového oleje denně, měli o 30 % nižší riziko srdečních onemocnění než ti, kteří dodržovali nízkotučnou dietu.
2. Zdraví kostí
Olivový olej ve stravě pomáhá zvyšovat hustotu kostí. Malá studie publikovaná v roce 2018 v časopise MDPI zjistila, že ženy, které konzumovaly více než 20 mililitrů olivového oleje denně (něco přes 1 polévkovou lžíci), měly vyšší hustotu kostí než ženy, které konzumovaly méně.
3. Zdraví pokožky
Extra panenský olivový olej má protizánětlivé účinky, a proto má několik výhod pro zdraví pokožky. Jeho konzumace pomáhá hydratovat, čistit a pomaleji stárnout pokožku. Odborník však upozorňuje, že byste olej neměli používat k léčbě onemocnění, jako jsou ekzémy nebo akné, bez konzultace s lékařem.4. Zdraví mozku
Konzumace extra panenského olivového oleje může pomoci předcházet demenci. Rozsáhlá studie na více než 90 000 Američanech zjistila, že lidé, kteří konzumovali více než půl polévkové lžíce tohoto produktu denně, měli o 28 % nižší riziko úmrtí na demenci než ti, kteří olivový olej konzumovali zřídka nebo nikdy.
Vědci předpokládají, že antioxidační a protizánětlivé vlastnosti olivového oleje podporují zdraví mozku. Americká společnost pro výživu zveřejnila výsledky této studie v roce 2023.
5. Prevence cukrovky
Pravidelná konzumace extra panenského olivového oleje pomáhá snižovat tělesnou hmotnost, což následně snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Jaká jsou rizika konzumace extra panenského olivového oleje?
Extra panenský olivový olej je obecně bezpečný produkt. Odborník na výživu však jmenoval několik rizik. Za prvé, jako každý výrobek může způsobovat alergie. Za druhé, kalorie a tuky bohaté na olej nejsou pro lidi s nadváhou žádoucí.
Před zařazením olivového oleje do jídelníčku je vhodné poradit se s lékařem, radí odborník na výživu, zejména pokud trpíte chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby nebo cukrovka.
