Odborník na výživu doporučil pokrm č. 1 pro osoby starší 50 let.

Úžasné je, že je jednoduché, snadné a velmi chutné.

Po padesátce se mění výživové potřeby organismu. Potřebuje více bílkovin a některé mikroživiny jsou ještě důležitější pro udržení síly a celkového zdraví. Jak píše Parade, dobrou zprávou je, že tyto potřeby lze uspokojit, aniž bychom se museli uchylovat k doplňkům stravy nebo tabletám.

Odbornice na sportovní výživu Roxana Ehsaniová poznamenala, že oceňuje sílu, kterou v sobě jídlo skrývá. Zejména výživné potraviny mohou poskytnout množství živin potřebných k udržení zdraví a síly a také ke krásnému stárnutí.

„Toto je jídlo číslo 1, které doporučuji všem, kterým je více než 50 let. A co je na tom nejlepší? Potřebujete k němu jen tři ingredience,“ poznamenala.

Jídlo číslo jedna pro zdravé a energické stáří je talíř lososa, bulguru a špenátu. Odbornice na výživu vysvětlila, proč jsou tyto potraviny tak zdravé.

Výhody lososa

Losos je skutečnou superpotravinou pro stárnoucí lidi. Obsahuje totiž vysoce kvalitní bílkoviny, které jsou pro starší lidi tak potřebné, aby se zabránilo sarkopenii.

Studie ukazují, že lidé starší 50 let mohou potřebovat 1 až 1,2 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně, aby bojovali proti úbytku svalové hmoty. Osoba o hmotnosti 70 kg by tedy potřebovala 68 až 82 gramů bílkovin denně. A jediný filet z lososa může poskytnout třetinu potřebného množství.

Losos je také bohatý na mikroživiny. Jedna porce (85 g) je zdrojem vitaminu D, který je důležitý pro posílení kostí a prevenci osteoporózy. Vitamin D také podporuje zdraví imunitního systému a kognitivní funkce. Losos obsahuje také zinek, vitamin A a glutamin, které podporují imunitu.

Losos je také zdrojem vitaminu B12, živiny pro hladinu energie, která se u starších lidí hůře vstřebává. Nízká hladina tohoto vitaminu může vést k únavě a slabosti.

V neposlední řadě je losos bohatý na zdravé tuky – omega-3 mastné kyseliny, které zmírňují záněty, čímž zmírňují případnou bolest. Studie ukazují, že omega-3 mastné kyseliny mohou pomáhat udržovat bystrou mysl a předcházet tak úbytku kognitivních funkcí a demenci.

Výhody bulguru

S přibývajícím věkem se trávicí trakt zpomaluje, takže vláknina se stává klíčovou živinou. Vláknina pomáhá správnému fungování trávicího traktu, zabraňuje zácpě, snižuje hladinu cholesterolu, udržuje rovnováhu cukru v krvi a dodává pocit sytosti. Bulgur předčí všechny ostatní celozrnné produkty v obsahu vlákniny a obsahuje až 8 gramů na šálek vařeného produktu.

Je také zdrojem manganu, nezbytného pro zdraví kostí, a hořčíku, který udržuje normální krevní tlak a funkci svalů – obojí je nezbytné pro udržení síly ve stáří.

Studie ukazují, že lidé, kteří denně sní dvě až tři porce celozrnných potravin, mohou žít déle a snížit riziko vzniku chronických onemocnění.

Výhody špenátu

Studie ukazují, že i jedna porce špenátu, dva šálky syrového nebo jeden šálek vařeného, může pomoci zpomalit pokles kognitivních funkcí.

Špenát nejen posiluje mozek, ale má také silný vliv na zdraví kostí. Je bohatý na vápník, hořčík a vitamin K, které jsou nezbytné pro posílení kostí a prevenci osteoporózy.

Kromě zdraví mozku a kostí obsahuje špenát dva silné antioxidanty: lutein a zeaxantin, které podporují zrak. Tyto antioxidanty mohou také chránit před věkem podmíněnou makulární degenerací a šedým zákalem, což pomáhá udržet zrak po celý život.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život