Foto: z otevřených zdrojů
Příprava těchto nakládaných zelených rajčat je jednoduchá a příjemná. Pokud budete postupovat podle následujících kroků, dosáhnete dokonalých výsledků hned napoprvé.
Hledáte dokonalý způsob, jak zachovat chuť léta a překvapit své hosty originálním předkrmem? Tato nakládaná zelená rajčata se stanou vaší tajnou zbraní. Jak připravit nakládaná zelená rajčata, vypráví RBC-Ukrajina s odkazem na telegramový kanál „Konzervování a vaření“.
Recept
K přípravě této báječné svačinky budete potřebovat jednoduchou sadu produktů, které snadno seženete v každém obchodě nebo na trhu. Hlavní je vybrat čerstvé a kvalitní suroviny.
Ingredience: 1:
- Zelená rajčata: 1,5 kg (vyberte pevné, malé plody bez poškození)
- Mrkev: 1 kus (střední velikosti)
- Papriky: 1-2 kusy (nejlépe v různých barvách kvůli estetice, ale není to nutné).
- Pálivé chilli papričky: ⅓ lusku (pokud máte rádi pálivější, můžete přidat více, pokud ne, množství snižte).
- Česnek: 4-5 stroužků (pro intenzivní chuť a pikantnost)
- Petržel: 1 svazek (čerstvá, aromatická)
- Kopr: 1 svazek (čerstvý, pro klasickou domácí chuť)
- Na slaný nálev (na 1,5 litru vody):
- Sůl: 75 g
- Cukr: 150 g
- Ocet 9%: 2 polévkové lžíce na každou 1,5litrovou sklenici (množství octa vypočítejte podle počtu sklenic, které použijete).
Příprava: Vezměte do rukou ocet a nechte ho vychladnout:
- Zelená rajčata nejprve důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Poté opatrně odstraňte stopky. Pokud jsou rajčata dostatečně velká, můžete je rozkrojit na poloviny nebo čtvrtiny.
- Menší můžete nechat vcelku, aby se lépe marinovala a křupala. Rajčata nechte trochu oschnout.
- Vezměte mrkev, papriku, feferonky, česnek, petržel a kopr. Všechny tyto ingredience je třeba nakrájet. To lze provést pomocí kuchyňského robotu, mixéru nebo jednoduše nasekat nadrobno nožem. Vaším cílem je získat co nejhomogennější hmotu.
- Pokud používáte mixér, nešlehejte na pyré, nechte malé kousky, aby měla směs pěknou strukturu. Tato aromatická směs bude srdcem naší marinády a dodá rajčatům jedinečnou chuť.
- Než začnete plnit sklenice, ujistěte se, že jsou sterilované. To je klíčem k dlouhému skladování vašeho přípravku. Do připravených sklenic je vkládejte po vrstvách: nejprve trochu nakrájené zeleninové směsi, pak hustou vrstvu zelených rajčat, pak opět směs a tak dále, střídejte je až po vrch sklenice.
- Snažte se vrstvy těsně zabalit tak, aby ve sklenici bylo co nejméně místa.
- Naplněné sklenice nechte stát 40-60 minut při pokojové teplotě. Tento krok umožní zelenině trochu pustit šťávu a chutě bylinek a paprik se lépe rozvinou a prolnou s rajčaty. Tento krok je důležitý pro dosažení dokonalé chuti.
- Zatímco se rajčata louhují, připravte si nálev. Do čistého hrnce nalijte 1,5 litru vody. Přidejte sůl (75 g) a cukr (150 g). Hrnec postavte na sporák a za stálého míchání přiveďte nálev k varu, aby se sůl a cukr zcela rozpustily.
- Jakmile se nálev začne vařit, opatrně jím zalijte zeleninu ve sklenicích až po vrch. Dávejte pozor, abyste se nespálili. Ihned po přelití vroucího nálevu přidejte do každé sklenice 2 lžíce 9% octa. Ocet je důležitou konzervační látkou a dodává rajčatům jejich charakteristickou kyselost.
- Aby váš přípravek dlouho vydržel a byl bezpečný, je nezbytná sterilizace. Vezměte velký hrnec, na dno položte utěrku nebo speciální stojan, aby sklenice nepraskly přímým kontaktem s horkým dnem. Do pánve opatrně vložte sklenice s rajčaty. Nalijte do hrnce vodu, dokud nedosáhne „ramen“ sklenic. Přiveďte vodu k varu a sterilizujte sklenice 10-15 minut od okamžiku, kdy voda v hrnci začne vřít.
- Po sterilizaci sklenice opatrně vyjměte z hrnce a ihned je pevně uzavřete sterilizovanými víčky. Otočte sklenice dnem vzhůru, přikryjte je teplou dekou a nechte je zcela vychladnout.
Poté jsou vaše báječná nakládaná zelená rajčata připravena k uskladnění na chladném a tmavém místě (ve spíži, ve sklepě).
