Nakládaná zelená rajčata: recept, který bude hitem

Foto: z otevřených zdrojů

Příprava těchto nakládaných zelených rajčat je jednoduchá a příjemná. Pokud budete postupovat podle následujících kroků, dosáhnete dokonalých výsledků hned napoprvé.

Hledáte dokonalý způsob, jak zachovat chuť léta a překvapit své hosty originálním předkrmem? Tato nakládaná zelená rajčata se stanou vaší tajnou zbraní. Jak připravit nakládaná zelená rajčata, vypráví RBC-Ukrajina s odkazem na telegramový kanál „Konzervování a vaření“.

Recept

K přípravě této báječné svačinky budete potřebovat jednoduchou sadu produktů, které snadno seženete v každém obchodě nebo na trhu. Hlavní je vybrat čerstvé a kvalitní suroviny.

Ingredience: 1:

  • Zelená rajčata: 1,5 kg (vyberte pevné, malé plody bez poškození)
  • Mrkev: 1 kus (střední velikosti)
  • Papriky: 1-2 kusy (nejlépe v různých barvách kvůli estetice, ale není to nutné).
  • Pálivé chilli papričky: ⅓ lusku (pokud máte rádi pálivější, můžete přidat více, pokud ne, množství snižte).
  • Česnek: 4-5 stroužků (pro intenzivní chuť a pikantnost)
  • Petržel: 1 svazek (čerstvá, aromatická)
  • Kopr: 1 svazek (čerstvý, pro klasickou domácí chuť)
  • Na slaný nálev (na 1,5 litru vody):
  • Sůl: 75 g
  • Cukr: 150 g
  • Ocet 9%: 2 polévkové lžíce na každou 1,5litrovou sklenici (množství octa vypočítejte podle počtu sklenic, které použijete).

Příprava: Vezměte do rukou ocet a nechte ho vychladnout:

  1. Zelená rajčata nejprve důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Poté opatrně odstraňte stopky. Pokud jsou rajčata dostatečně velká, můžete je rozkrojit na poloviny nebo čtvrtiny.
  2. Menší můžete nechat vcelku, aby se lépe marinovala a křupala. Rajčata nechte trochu oschnout.
  3. Vezměte mrkev, papriku, feferonky, česnek, petržel a kopr. Všechny tyto ingredience je třeba nakrájet. To lze provést pomocí kuchyňského robotu, mixéru nebo jednoduše nasekat nadrobno nožem. Vaším cílem je získat co nejhomogennější hmotu.
  4. Pokud používáte mixér, nešlehejte na pyré, nechte malé kousky, aby měla směs pěknou strukturu. Tato aromatická směs bude srdcem naší marinády a dodá rajčatům jedinečnou chuť.
  5. Než začnete plnit sklenice, ujistěte se, že jsou sterilované. To je klíčem k dlouhému skladování vašeho přípravku. Do připravených sklenic je vkládejte po vrstvách: nejprve trochu nakrájené zeleninové směsi, pak hustou vrstvu zelených rajčat, pak opět směs a tak dále, střídejte je až po vrch sklenice.
  6. Snažte se vrstvy těsně zabalit tak, aby ve sklenici bylo co nejméně místa.
  7. Naplněné sklenice nechte stát 40-60 minut při pokojové teplotě. Tento krok umožní zelenině trochu pustit šťávu a chutě bylinek a paprik se lépe rozvinou a prolnou s rajčaty. Tento krok je důležitý pro dosažení dokonalé chuti.
  8. Zatímco se rajčata louhují, připravte si nálev. Do čistého hrnce nalijte 1,5 litru vody. Přidejte sůl (75 g) a cukr (150 g). Hrnec postavte na sporák a za stálého míchání přiveďte nálev k varu, aby se sůl a cukr zcela rozpustily.
  9. Jakmile se nálev začne vařit, opatrně jím zalijte zeleninu ve sklenicích až po vrch. Dávejte pozor, abyste se nespálili. Ihned po přelití vroucího nálevu přidejte do každé sklenice 2 lžíce 9% octa. Ocet je důležitou konzervační látkou a dodává rajčatům jejich charakteristickou kyselost.
  10. Aby váš přípravek dlouho vydržel a byl bezpečný, je nezbytná sterilizace. Vezměte velký hrnec, na dno položte utěrku nebo speciální stojan, aby sklenice nepraskly přímým kontaktem s horkým dnem. Do pánve opatrně vložte sklenice s rajčaty. Nalijte do hrnce vodu, dokud nedosáhne „ramen“ sklenic. Přiveďte vodu k varu a sterilizujte sklenice 10-15 minut od okamžiku, kdy voda v hrnci začne vřít.
  11. Po sterilizaci sklenice opatrně vyjměte z hrnce a ihned je pevně uzavřete sterilizovanými víčky. Otočte sklenice dnem vzhůru, přikryjte je teplou dekou a nechte je zcela vychladnout.

Poté jsou vaše báječná nakládaná zelená rajčata připravena k uskladnění na chladném a tmavém místě (ve spíži, ve sklepě).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život