Koření se ukáže jako pikantní, sladkokyselé a velmi chutné.
Adžika ze švestek s jablky je univerzální koření, které se výborně hodí do masových, rybích pokrmů, ale i do polévek nebo omáček.
Koření se ukáže jako pikantní, sladkokyselé a velmi voňavé.
Recept
Složení:
- švestky (loupané) 500 g
- jablka 100 g
- cibule 100 g
- sladká paprika 100 g
- pálivá chilli paprička 1 ks.
- rajčata 300 g
- česnek 50 g
- Koření Hmeli-suneli 1 lžička.
- mletý koriandr 0,5 lžičky.
- cukr 50 g
- sůl ½ polévkové lžíce.
Příprava:
- Všechnu zeleninu omyjte.
- Jablka nakrájejte na čtyři díly a odstraňte z nich jadérka.
- Švestky rozkrojte uprostřed a odstraňte z nich pecky.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na velké kostky.
- Papriky zbavte stopek a semínek a nakrájejte je na kousky.
- Rajčata příčně rozkrojte, ponořte na minutu do vroucí vody, poté do studené vody, odstraňte slupky a nakrájejte na čtyři kusy.
- Chilli papričky nakrájejte na libovolné kousky.
- Jablka, švestky, cibuli, pepř, chilli papričku a rajčata umelte na masovém mlýnku. Zeleninu vložte do hrnce, přidejte chmel, koriandr a vařte od varu 50 minut, poté přidejte prolisovaný česnek, cukr, sůl a vařte dalších 30 minut.
- Hotovou adžiku dáme do sklenic, vychladíme a pošleme do lednice.
Tipy:
- Zeleninu můžete nakrájet v mixéru.
- Chcete-li připravit adžiku na zimu, naplňte horkou adžikou sterilní sklenice a uzavřete je sterilizovanými víčky.
