Adžika ze švestek s jablky: recept na univerzální omáčku k masu a rybám

Koření se ukáže jako pikantní, sladkokyselé a velmi chutné.

Adžika ze švestek s jablky je univerzální koření, které se výborně hodí do masových, rybích pokrmů, ale i do polévek nebo omáček.

Koření se ukáže jako pikantní, sladkokyselé a velmi voňavé.

Recept

Složení:

  • švestky (loupané) 500 g
  • jablka 100 g
  • cibule 100 g
  • sladká paprika 100 g
  • pálivá chilli paprička 1 ks.
  • rajčata 300 g
  • česnek 50 g
  • Koření Hmeli-suneli 1 lžička.
  • mletý koriandr 0,5 lžičky.
  • cukr 50 g
  • sůl ½ polévkové lžíce.

Příprava:

  1. Všechnu zeleninu omyjte.
  2. Jablka nakrájejte na čtyři díly a odstraňte z nich jadérka.
  3. Švestky rozkrojte uprostřed a odstraňte z nich pecky.
  4. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na velké kostky.
  5. Papriky zbavte stopek a semínek a nakrájejte je na kousky.
  6. Rajčata příčně rozkrojte, ponořte na minutu do vroucí vody, poté do studené vody, odstraňte slupky a nakrájejte na čtyři kusy.
  7. Chilli papričky nakrájejte na libovolné kousky.
  8. Jablka, švestky, cibuli, pepř, chilli papričku a rajčata umelte na masovém mlýnku. Zeleninu vložte do hrnce, přidejte chmel, koriandr a vařte od varu 50 minut, poté přidejte prolisovaný česnek, cukr, sůl a vařte dalších 30 minut.
  9. Hotovou adžiku dáme do sklenic, vychladíme a pošleme do lednice.

Tipy:

  • Zeleninu můžete nakrájet v mixéru.
  • Chcete-li připravit adžiku na zimu, naplňte horkou adžikou sterilní sklenice a uzavřete je sterilizovanými víčky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život