Hlavní chyba při vaření těstovin: proč je lžíce rostlinného oleje zbytečná

Foto: z otevřených zdrojů

Skutečným tajemstvím dokonalých těstovin je dostatek vody a pravidelné míchání.

Každý, kdo někdy vařil těstoviny, slyšel radu přidat do vroucí vody lžíci rostlinného oleje. Zdá se, že to zaručí, že se těstoviny nebudou lepit.

Profesionální kuchaři to však označují za jeden z nejčastějších kulinářských mýtů. Rostlinný olej ve vodě problém neřeší a někdy dokonce kazí chuť pokrmu.

Olej se ve vodě nerozpouští a zůstává na povrchu, nemůže těstoviny během vaření rovnoměrně pokrýt. Těstoviny se tak mohou stále slepovat, pokud se nemíchají, a omáčka se na ně bude lepit hůře.

Skutečným tajemstvím dokonalých těstovin je dostatek vody a pravidelné míchání. Právě tyto činnosti zabraňují slepení.

Italští šéfkuchaři doporučují použít na 100 gramů těstovin nejméně litr vody. Těstoviny se pak v hrnci volně pohybují a vaří se rovnoměrně.

Sůl se do vody přidává kvůli chuti, nikoliv kvůli tomu, aby se těstoviny nelepily. Těstoviny jsou díky ní aromatičtější a zvýrazní chuť omáčky.

Olej se přidává nejlépe až po uvaření. Díky němu jsou těstoviny lesklé a křehké. Pokud se přidá do vody během vaření, vytvoří na povrchu pouze film, který brání vstřebání omáčky do těstovin.

Odborníci doporučují těstoviny s omáčkou smíchat ihned po uvaření – pokrm tak získá bohatší a harmoničtější chuť.

Další důležitou nuancí je doba vaření. Těstoviny je lepší vařit „al dente“, kdy zůstávají trochu pružné. Tímto způsobem se zachová chuť a struktura těstovin, a hlavně je tělo lépe stráví.

Mýtus o lžíci rostlinného oleje ve vodě byl kuchaři již dávno vyvrácen, ale mezi domácími kuchaři je stále oblíbený.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život