Hlavní chyba při sušení hub, při kterém vznikají plísně

Foto: z otevřených zdrojů

Plíseň na sušených houbách vzniká ze dvou hlavních důvodů

Sušení hub je jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů jejich uchovávání. V této formě je lze skladovat 2-3 roky, zachovávají si vůni a chuť, ale někdy se na nich tvoří plísně. Onet vám poradí, jak sušit houby, aby na nich plíseň nebyla.

Proč sušené houby plesniví?

Plíseň na sušených houbách se objevuje ze dvou hlavních důvodů: nesprávná příprava a nesprávné skladování. A v obou případech je hlavním „nepřítelem“ vlhkost.

Osudová chyba č. 1

Před sušením je třeba houby důkladně nasbírat, očistit a případně nakrájet. Poškozené nebo červivé exempláře nejsou vhodné – je lepší se jich ihned zbavit, protože mohou zkazit celou úrodu. Nejdůležitějším pravidlem, které se však často porušuje, je, že houby se při sušení nesmí namáčet.

Houby před sušením nikdy nenamáčejte.

To je největší chyba ze všech. Houby nasávají vodu jako houba. Pak je velmi obtížné se této vlhkosti zcela zbavit, což je ideální prostředí pro rozvoj plísní.

Vyhněte se i oplachování pod vodou

V ideálním případě by se houby neměly omývat vůbec. Znečištění lze odstranit měkkým kartáčem, štětcem nebo suchým hadříkem.

Vyzkoušejte „suché“ metody čištění

Existuje účinný způsob čištění hub pomocí mouky: stačí houby posypat moukou a pak je jemně potřít. Mouka pohltí jemné nečistoty a přebytečnou vlhkost. Funguje to stejně účinně jako voda a sůl (kterou je také lepší nepoužívat pro houby určené k sušení), ale s menším rizikem vzniku plísní.

Osudová chyba č. 2

I ty nejkrásnější a nejzdravější exempláře hub mohou začít plesnivět, pokud nejsou správně skladovány.

Vyhněte se vlhkým prostorám

Nikdy neskladujte sušené houby ve vlhké místnosti nebo v blízkosti vlhkých či kazících se potravin. Vlhkost ze vzduchu nebo sousedních potravin se do hub vstřebává.

Zajistěte cirkulaci vzduchu

Sušené houby by neměly být skladovány ve vzduchotěsných nádobách (např. v těsně uzavřených plastových sáčcích nebo vzduchotěsných sklenicích). Tím se uvnitř „uzavře“ zbytková vlhkost, což vytváří ideální podmínky pro vznik plísní.

Ideální skladovací prostor

Dbejte na to, aby byly houby skladovány na suchém a dobře větraném místě. Výborné jsou papírové nebo látkové sáčky, které umožňují cirkulaci vzduchu. Uzavřené plastové sáčky jsou špatnou volbou a pevně zašroubované sklenice nejsou o moc lepší. Nedivte se, když v nich houby zplesniví.

Pro sušené houby hledejte suché, chladné a tmavé místo. Může to být spíž, suchý sklep nebo speciální skříň, která není v blízkosti zdrojů tepla a vlhkosti.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život