Lilky plněné tuňákem: recept na tradiční pokrm s neobvyklou náplní

Foto: z otevřených zdrojů

Všechny ingredience se skvěle hodí k pečeným lilkům.

Lilek plněný tuňákem je vydatný a šťavnatý.

Na nádivku použijeme tuňáka z konzervy, cibuli, rajčatovou omáčku a sýr. Všechny ingredience se s pečenými lilky výborně kombinují, nevyžadují samostatnou přílohu a mají lákavý vzhled.

Recept

Složení:

  • lilky 2 ks
  • tuňák v konzervě 1 plechovka 180 g
  • tvrdý sýr 150 g
  • cibule 1 ks.
  • rajčatová omáčka 1 polévková lžíce.
  • máslo 1 polévková lžíce.
  • rostlinný olej 20 g
  • mletý černý pepř
  • sůl

Příprava:

  1. Lilek omyjte, podélně rozkrojte na dvě části. Do dužiny udělejte hluboké zářezy ve tvaru kříže, posypte solí a nechte 10 minut odležet, poté lžící odstraňte dužinu lilku a ponechte stěny silné 5-7 mm.
  2. Lilkové „lodičky“ položte na plech vyložený pergamenovým papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 10-15 minut.
  3. Nakrájejte dužinu lilku na malé kostičky.
  4. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky.
  5. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
  6. Příprava nádivky: Na pánvi s rostlinným olejem osmahněte cibuli do průhledna, přidejte nakrájené lilky, promíchejte a smažte dalších pět minut. Tuňáka scedíme, rybu rozmačkáme vidličkou, vložíme do pánve se zeleninou, přidáme rajčatovou omáčku, pepř, sůl, promícháme a odstavíme z ohně.
  7. Lilky naplňte nádivkou, posypte sýrem a navrch položte malý kousek másla.
  8. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 15-20 minut dozlatova.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život