Foto: z otevřených zdrojů
Všechny ingredience se skvěle hodí k pečeným lilkům.
Lilek plněný tuňákem je vydatný a šťavnatý.
Na nádivku použijeme tuňáka z konzervy, cibuli, rajčatovou omáčku a sýr. Všechny ingredience se s pečenými lilky výborně kombinují, nevyžadují samostatnou přílohu a mají lákavý vzhled.
Recept
Složení:
- lilky 2 ks
- tuňák v konzervě 1 plechovka 180 g
- tvrdý sýr 150 g
- cibule 1 ks.
- rajčatová omáčka 1 polévková lžíce.
- máslo 1 polévková lžíce.
- rostlinný olej 20 g
- mletý černý pepř
- sůl
Příprava:
- Lilek omyjte, podélně rozkrojte na dvě části. Do dužiny udělejte hluboké zářezy ve tvaru kříže, posypte solí a nechte 10 minut odležet, poté lžící odstraňte dužinu lilku a ponechte stěny silné 5-7 mm.
- Lilkové „lodičky“ položte na plech vyložený pergamenovým papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 10-15 minut.
- Nakrájejte dužinu lilku na malé kostičky.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky.
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Příprava nádivky: Na pánvi s rostlinným olejem osmahněte cibuli do průhledna, přidejte nakrájené lilky, promíchejte a smažte dalších pět minut. Tuňáka scedíme, rybu rozmačkáme vidličkou, vložíme do pánve se zeleninou, přidáme rajčatovou omáčku, pepř, sůl, promícháme a odstavíme z ohně.
- Lilky naplňte nádivkou, posypte sýrem a navrch položte malý kousek másla.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 15-20 minut dozlatova.