Zapalte svíčky, nalijte sklenici piva nebo jablečného moštu, pusťte si harmoniku a už jste v Bavorsku.
Podzim je ideálním obdobím, kdy můžete své dny obohatit o teplo, vůni čerstvě upečeného pečiva a německý šarm. A pokud jste někdy snili o tom, že se zúčastníte Oktoberfestu v Mnichově, tento recept je vaší šancí vytvořit si slavnostní náladu přímo u vás doma.
Stránka germanmomkitchen se podělila o rodinný recept na domácí německé preclíky, které rodina autorky peče každý rok v říjnu. Preclík je víc než jen pečená dobrota. Je to kulinářský symbol Německa, který představuje prosperitu, pohostinnost a trochu rošťáctví.
Jeho tvar není náhodný: dvě „ramena“, která se kříží, symbolizují přátelství a jednotu. V Bavorsku se preclíky podávají s pivem, sýrem, klobásami nebo dokonce se sladkým máslem.
Recept
Složení:
- Mouka 500 g
- Čerstvé droždí 42 g
- Cukr 1 lžička
- Sůl 1 lžička
- Máslo 40 g
- Voda 275 ml
- Jedlá soda 50 g
Příprava
- Droždí a cukr rozpusťte v teplé vodě. Přidejte mouku, sůl a měkké máslo. Hněťte 8-10 minut, dokud těsto nezíská pružnost.
- Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě 45-60 minut, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
- Těsto rozdělíme na 8 dílů, každý díl rozválíme na dlouhý „provaz“, asi 40 cm, střed necháme silnější. Konce překřížíme a vytvoříme pevnou formu.
- Preclíky položte na prkénko a dejte na 30 minut zmrazit.
- Do vroucí vody opatrně přidejte jedlou sodu, snižte teplotu na mírný var.
- Preclíky po jednom ponořte na 30 sekund do roztoku. Poté nechte vodu odtéct a položte je na plech.
- Na nejsilnější části „bříška“ udělejte řez a posypte je solí.
- Pečeme v troubě při 220 °C 15-18 minut, dokud nejsou zlatavé.
Výsledkem jsou preclíky, které má každý rád: lesklá kůrka, měkký střed a bohatá máslová chuť. Lahodně se hodí ke smetanovému sýru, dijonské hořčici nebo jen tak k šálku horkého čaje.
Zapalte svíčky, nalijte sklenici piva nebo jablečného moštu, pusťte si harmonikovou hudbu a už jste v Bavorsku. Protože skutečný Oktoberfest není místo, ale nálada: rodinné teplo, vůně kynutého těsta a bezstarostnost podzimního večera.