Domácí německé preclíky: jednoduchý recept na preclíky

Zapalte svíčky, nalijte sklenici piva nebo jablečného moštu, pusťte si harmoniku a už jste v Bavorsku.

Podzim je ideálním obdobím, kdy můžete své dny obohatit o teplo, vůni čerstvě upečeného pečiva a německý šarm. A pokud jste někdy snili o tom, že se zúčastníte Oktoberfestu v Mnichově, tento recept je vaší šancí vytvořit si slavnostní náladu přímo u vás doma.

Stránka germanmomkitchen se podělila o rodinný recept na domácí německé preclíky, které rodina autorky peče každý rok v říjnu. Preclík je víc než jen pečená dobrota. Je to kulinářský symbol Německa, který představuje prosperitu, pohostinnost a trochu rošťáctví.

Jeho tvar není náhodný: dvě „ramena“, která se kříží, symbolizují přátelství a jednotu. V Bavorsku se preclíky podávají s pivem, sýrem, klobásami nebo dokonce se sladkým máslem.

Recept

Složení:

  • Mouka 500 g
  • Čerstvé droždí 42 g
  • Cukr 1 lžička
  • Sůl 1 lžička
  • Máslo 40 g
  • Voda 275 ml
  • Jedlá soda 50 g

Příprava

  1. Droždí a cukr rozpusťte v teplé vodě. Přidejte mouku, sůl a měkké máslo. Hněťte 8-10 minut, dokud těsto nezíská pružnost.
  2. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě 45-60 minut, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
  3. Těsto rozdělíme na 8 dílů, každý díl rozválíme na dlouhý „provaz“, asi 40 cm, střed necháme silnější. Konce překřížíme a vytvoříme pevnou formu.
  4. Preclíky položte na prkénko a dejte na 30 minut zmrazit.
  5. Do vroucí vody opatrně přidejte jedlou sodu, snižte teplotu na mírný var.
  6. Preclíky po jednom ponořte na 30 sekund do roztoku. Poté nechte vodu odtéct a položte je na plech.
  7. Na nejsilnější části „bříška“ udělejte řez a posypte je solí.
  8. Pečeme v troubě při 220 °C 15-18 minut, dokud nejsou zlatavé.

Výsledkem jsou preclíky, které má každý rád: lesklá kůrka, měkký střed a bohatá máslová chuť. Lahodně se hodí ke smetanovému sýru, dijonské hořčici nebo jen tak k šálku horkého čaje.

Zapalte svíčky, nalijte sklenici piva nebo jablečného moštu, pusťte si harmonikovou hudbu a už jste v Bavorsku. Protože skutečný Oktoberfest není místo, ale nálada: rodinné teplo, vůně kynutého těsta a bezstarostnost podzimního večera.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život