Co se stane s tělem, když budete jíst vlašské ořechy každý den?

Foto: z otevřených zdrojů

Tyto ořechy mají pozitivní vliv na všechny hlavní orgány člověka.

Studie prokázaly, že pravidelná konzumace vlašských ořechů může pomoci v boji proti stresu. A jako součást výživné stravy mohou zlepšit celkový zdravotní stav a duševní výkonnost.

Může konzumace vlašských ořechů snížit hladinu stresu?

Pomoc při stresu: Studie provedená mezi studenty zjistila, že konzumace 56 gramů vlašských ořechů denně po dobu 16 týdnů pomohla účastníkům lépe zvládat stres spojený se studiem, píše Verywellhealth.

Zlepšení spánku: Ve stejné studii účastníci také uváděli zlepšení spánku. Kvalitní spánek je důležitou součástí zvládání stresu.

Vliv na hladinu serotoninu: jiná studie zaznamenala, že pravidelná konzumace vlašských ořechů může ovlivňovat hladinu serotoninu, což naznačuje možnou souvislost mezi pravidelnou konzumací vlašských ořechů a zlepšením nálady a snížením stresu.

Proč jsou pro vás vlašské ořechy dobré

1. bohaté na živiny

  • 30gramová porce vlašských ořechů obsahuje asi:
  • 219 kalorií;
  • 1,5 g vlákniny;
  • 4 g bílkovin;
  • 18 g tuku.

Jsou také zdrojem: železa, hořčíku, vápníku, draslíku, kyseliny listové (vitamin B9), polyfenolů (antioxidantů), vitaminu B62, mědi, vitaminu E a zinku.

2. bohaté na zdravé tuky

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Vlašské ořechy jsou obzvláště bohaté na kyseliny alfa-linolenovou a linolovou, které mají příznivý vliv na hladinu krevních lipidů. Pomáhají také snižovat záněty a podporují zdraví cév.

3. Podpora zdraví srdce

Protizánětlivé sloučeniny kyseliny alfa-linolenové obsažené ve vlašských ořeších mohou pomáhat snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Analýza 26 studií ukázala, že ve srovnání s účastníky „normální“ stravy měli účastníci, kteří konzumovali stravu bohatou na vlašské ořechy, následující hodnoty:

  1. nižší hladiny triglyceridů;
  2. nižší hladiny „špatného“ cholesterolu;
  3. nižší hladina celkového cholesterolu;
  4. nižší hladiny apoproteinu B (bílkovina spojená s kardiovaskulárními chorobami).

Nahrazení potravin s vysokým obsahem nasycených tuků vlašskými ořechy může být pro zdraví srdce obzvláště prospěšné. Některé studie také prokázaly souvislost mezi pravidelnou konzumací vlašských ořechů a zlepšením krevního tlaku; snížením rizika úmrtí na kardiovaskulární onemocnění a snížením rizika úmrtí na mozkovou mrtvici.

4. Přínosy pro zdraví mozku

Výzkum naznačuje, že antioxidační a protizánětlivé vlastnosti polyfenolů obsažených ve vlašských ořeších mohou přispívat ke zlepšení mozkových funkcí, včetně paměti a kognitivních procesů, a zpomalit zhoršování duševních funkcí spojené se stárnutím.

5. Zdraví střev

Vlašské ořechy podporují zdraví střev díky růstu zdravé mikroflóry. Vlašské ořechy jsou také zdrojem vlákniny, která může pomoci při zácpě.

6. Kontrola hmotnosti

Studie prokázaly, že konzumace vlašských ořechů v doporučeném množství není navzdory jejich vysoké energetické hodnotě spojena s nárůstem hmotnosti.

Výzkumy naznačují, že vlašské ořechy mohou podporovat hubnutí, pokud jsou konzumovány jako součást diety se sníženým obsahem kalorií, pravděpodobně tím, že zvyšují pocit sytosti.

7. Kontrola hladiny cukru v krvi

Některé studie prokázaly, že ořechy mohou mít pozitivní vliv na kontrolu glykémie (kontrolu hladiny cukru v krvi). Vlašské ořechy jsou spojovány se sníženým rizikem vzniku cukrovky 2. typu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život