Co jíst pro snížení krevního tlaku: odborníci na výživu jmenovali 4 nejzdravější mraženou zeleninu

Správná výživa je jedním ze způsobů, jak zlepšit kardiovaskulární zdraví.

Vysokým krevním tlakem neboli hypertenzí dnes trpí mnoho lidí, což znamená, že mají zvýšené riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Přitom krevní tlak lze kontrolovat změnou životního stylu. Právě o tom píše Eatingwell.

Nejdůležitější v novém životním stylu, říká autorka článku, registrovaná dietoložka a praktická lékařka Andrea Mathisová, je správně jíst. Podle ní konzumace většího množství ovoce a zeleniny může snížit množství sodíku v těle a dodat draslík, hořčík a antioxidanty, které udržují zdravé cévy.

Zařadit do jídelníčku více zeleniny je levné, a to i v zimě. Můžete je jednoduše zmrazit.

„Mražená zelenina je ve skutečnosti stejně výživná jako čerstvá. Mražené potraviny si někdy uchovávají vitamíny a minerály dokonce lépe než čerstvé, které byly na pultech několik dní,“ píše odborník.

Jmenovala čtyři druhy mražené zeleniny, které mohou být nejpřínosnější, pokud chcete mít pod kontrolou svůj krevní tlak.

1. Mražená růžičková kapusta

Odbornice na výživu Ambrazia Subletteová podle článku doporučuje jíst mraženou růžičkovou kapustu kvůli obsahu vlákniny, železa, vitaminu K a draslíku, což jsou klíčové živiny, které podporují zdraví srdce a regulují krevní tlak.

Studie publikovaná v roce 2024 ve vědeckém časopise BMC Medicine zjistila, že strava bohatá na brukvovitou zeleninu (a růžičková kapusta je právě takovou zeleninou) pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění, obsah draslíku pomáhá kompenzovat účinky nadměrného příjmu sodíku a rozšiřuje cévy.

Kromě toho vláknina obsažená v této kapustě může zlepšit hladinu cholesterolu a vitamin K podporuje zdraví tepen a regulaci vápníku.

2. Mražený špenát

Špenát je díky vysokému obsahu draslíku a hořčíku základní potravinou pro zdraví srdce. Tyto dva stopové prvky pomáhají snižovat krevní tlak. Draslík působí tak, že pomáhá odstraňovat přebytečný sodík a uvolňuje napětí ve stěnách cév.

Hořčík naopak působí po boku draslíku, jak uvádí studie z roku 2020 ve vědeckém časopise MDPI. Pomáhá regulovat tonus cév, umožňuje jejich uvolnění, zlepšuje průtok krve, a tím snižuje zátěž srdce.

Špenát je také bohatý na dietní dusičnany, které tělo přeměňuje na oxid dusnatý, sloučeninu, která uvolňuje cévy a pomáhá zlepšovat průtok krve.

Mražený špenát je nejen vhodný a výživný, ale také velmi univerzální. Protože je již před zmrazením blanšírovaný, rychle se připravuje a skvěle se hodí do různých pokrmů.

3. Mražená brokolice

Brokolice je bohatá na vitamin C, vlákninu a antioxidanty, které pomáhají udržovat zdraví kardiovaskulárního systému. O těchto zjištěních informovala registrovaná dietoložka Anne Alfredová ve studii publikované v roce 2023 ve vědeckém časopise MDPI.

Uvádí, že podle jejích zjištění vláknina pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu (známého jako „zlý“ cholesterol), který může přispívat k tvorbě plaku v tepnách a zvyšovat riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

Antioxidanty pomáhají snižovat zánět, který přispívá k hypertenzi. Faktem je, že z chronického zánětu se časem cévy zužují a ztuhnou, a to způsobuje zvýšení krevního tlaku, a tím zatěžuje vaše srdce. Antioxidanty obsažené v brokolici pomáhají tomuto procesu čelit.

4. Mražený květák

Květák je překvapivě bohatý na vlákninu a vitamin C, které podporují zdraví srdce a cév. Vláknina také udržuje pocit sytosti po delší dobu, což pomáhá udržovat zdravou váhu, a tím pomáhá předcházet vysokému krevnímu tlaku.

Vitamin C je silný antioxidant, který pomáhá chránit tělo před aterosklerózou, hypertenzí a mrtvicí.

Jemná chuť a všestrannost květáku z něj činí základní surovinu pro zmrazování.

Tipy pro výběr a přípravu mražené zeleniny

  • Při výběru mražené zeleniny hledejte varianty, kde je uvedena pouze zelenina – bez přidaných omáček, tuku nebo soli.
  • Mraženou zeleninu mixujte do koktejlů.
  • Zeleninu vařte v páře nebo pečte, ale nevařte ji, protože tento proces může zničit vitamín C a vitamíny skupiny B.
  • Kombinujte: smíchejte několik druhů mražené zeleniny a vytvořte polévku bohatou na chutě a živiny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život