Foto: z otevřených zdrojů
Optimálním místem pro skladování vajec je lednice, ale ne dveře lednice.
Otázka, kde skladovat vejce, je předmětem diskusí již řadu let. Někteří lidé se domnívají, že nejlepším místem pro skladování vajec je lednice, zatímco jiní věří, že vejce ve skříňce nebo zásuvce vydrží déle čerstvá.
Odborníci na potraviny se na stránkách časopisu Express podělili o tip, jak prodloužit trvanlivost vajec o několik týdnů. Odborníci ze společnosti Modern Milkman uvedli, že nejlepším místem pro skladování vajec zakoupených v obchodě je lednice, ale musí zůstat v původním obalu.
Podle nich je skladování vajec v lednici v původním obalu nejlepším způsobem, jak prodloužit jejich čerstvost. Udrží se tak stálá teplota, což zabrání kažení a zpomalí růst bakterií.
„Teplota 4 °C nebo nižší zajistí, že vejce zůstanou čerstvá a chutná. A skladování v původním obalu je ochrání před, možná silnějším, zápachem sousedních výrobků,“ uvedli odborníci.
Další výhodou skladování vajec v originálním obalu je podle nich možnost vidět datum spotřeby. Kromě toho odborníci doporučují vejce neukládat do dveří, ale na polici v chladničce, kde je stabilnější teplota.
„Mnoho lidí sice dává přednost umístění potravin na snadno přístupné místo na dveřích, ale teplota v tomto prostoru kolísá podle toho, jak ledničku v průběhu dne otevřete,“ vysvětlili.
Odborníci také prozradili, že vejce lze skladovat, i když jste oddělili bílky a žloutky. Například rozšlehané žloutky ve vzduchotěsné nádobě v lednici vydrží čerstvé až tři dny. Bílky lze také vložit do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku – a mohou bezpečně ležet asi dva dny. Bílky můžete také zmrazit – vydrží až tři měsíce.