Foto: z veřejných zdrojů
Ačkoli je v supermarketech k dispozici obrovská škála polévek, domácí jsou vždy chutnější.
Slepičí polévka je klasika, která zahřeje a potěší, ale i ta se dá udělat ještě chutnější. Tajemství spočívá v jednoduchém koření, které už pravděpodobně máte ve své kuchyňské skříňce. Co přesně přidat do prvního chodu, prozrazuje deník Daily Express.
I když je v supermarketech k dostání obrovská škála polévek, domácí vždy chutnají lépe. Kulinářská expertka Christine Manianová ze společnosti Simply Recipes říká, že existuje způsob, jak udělat klasický recept „ještě chutnější“ přidáním jediné ingredience – kurkumy.
Zlatavá barva a pikantní chuť
Co tedy toto koření dělá? Christina uvádí, že kurkuma dodává polévce „jedinečnou, lehce zemitou a pepřovou chuť“. Cílem je nepřebít hlavní chuť pokrmu, ale přimět hosty, aby se se zájmem ptali: „Co je to za úžasnou chuť?“.
Kromě chuti dodává kurkuma kuřecí polévce „nádhernou zlatavou barvu“, díky níž vypadá působivě a lákavě.
„Toto koření vytváří zářivý zlatavý odstín, který si většina lidí spojuje s kuřecí polévkou. Krásná barva dotváří dojem, protože jíme především očima. Bonusem je, že kurkuma je také mimořádně bohatá na živiny,“ dodává odborník.
Jak kurkumu správně používat?
Abyste z koření získali maximální užitek, doporučuje kuchařka „odemknout“ jeho chuť. Tento proces spočívá v zahřátí koření, aby se uvolnily jeho esenciální oleje, díky nimž je chuť a vůně intenzivnější.
Christina tento postup vysvětluje: „Ačkoli někteří kuchaři přidávají klasickou polévkovou zeleninu, jako je mrkev, cibule a celer, do horkého vývaru syrovou, já ji předtím lehce opeču. Tím se vytvoří ideální příležitost pro uvolnění kurkumy.
Poté, co je zelenina opečená, přidám kurkumu, asi minutu ji povařím a pak vše zaliji vývarem.“
Nezapomeňte, že kurkumy nepotřebujete mnoho. Pokud jí přidáte příliš mnoho, její chuť se může rychle změnit z bohaté a zemité na „silnou a hořkou“.
Začněte přidáním půl lžičky, ochutnejte a pak přidejte více podle vlastní chuti.