Foto: z otevřených zdrojů
Zelí, používejte pouze střední nebo pozdní odrůdy
Tento recept na kysané zelí je nejjednodušší, je šťavnaté, křupavé a zdravé. Používejte pouze střední nebo pozdní odrůdy zelí.
Na jeho základě můžete připravit různé pokrmy: zálivku, saláty, knedlíky, koláče, guláš s masem, houbami, a můžete také uvařit i první jídla: boršč, soljanku, kapustňák.
Recept
Složení:
- bílé zelí 950 g
- mrkev 50 g
- černý pepř 8 ks
- bobkový list 1 ks
- kamenná sůl 20 g
- 1 litrová sklenice
Příprava:
- Zelí omyjte a nakrájejte nadrobno.
- Nastrouhejte mrkev na středně silném struhadle.
- Zelí, mrkev, bobkový list, černý pepř a hrášek vložte do mísy, posypte solí a rukama lehce promíchejte.
- Zelí ve sklenici pevně utěsníme, postavíme na talíř a necháme při pokojové teplotě bez přikrytí 2-3 dny, pravidelně píchneme dřevěnou špejlí do dna, aby se dostaly ven plyny, po dni až dvou zelí pustí šťávu a třetí den uzavřeme plastovým víčkem a dáme do lednice.
- Za 2-3 dny bude zelí hotové.
- Před podáváním ho pokapejte ochuceným olejem a posypte na tenké plátky nakrájenou cibulí.
Pokud zelí nevydává dostatek šťávy, dolijte ho studenou vodou.