Kysané zelí ve sklenici: dokonalý recept

Foto: z otevřených zdrojů

Zelí, používejte pouze střední nebo pozdní odrůdy

Tento recept na kysané zelí je nejjednodušší, je šťavnaté, křupavé a zdravé. Používejte pouze střední nebo pozdní odrůdy zelí.

Na jeho základě můžete připravit různé pokrmy: zálivku, saláty, knedlíky, koláče, guláš s masem, houbami, a můžete také uvařit i první jídla: boršč, soljanku, kapustňák.

Recept

Složení:

  • bílé zelí 950 g
  • mrkev 50 g
  • černý pepř 8 ks
  • bobkový list 1 ks
  • kamenná sůl 20 g
  • 1 litrová sklenice

Příprava:

  1. Zelí omyjte a nakrájejte nadrobno.
  2. Nastrouhejte mrkev na středně silném struhadle.
  3. Zelí, mrkev, bobkový list, černý pepř a hrášek vložte do mísy, posypte solí a rukama lehce promíchejte.
  4. Zelí ve sklenici pevně utěsníme, postavíme na talíř a necháme při pokojové teplotě bez přikrytí 2-3 dny, pravidelně píchneme dřevěnou špejlí do dna, aby se dostaly ven plyny, po dni až dvou zelí pustí šťávu a třetí den uzavřeme plastovým víčkem a dáme do lednice.
  5. Za 2-3 dny bude zelí hotové.
  6. Před podáváním ho pokapejte ochuceným olejem a posypte na tenké plátky nakrájenou cibulí.

Pokud zelí nevydává dostatek šťávy, dolijte ho studenou vodou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život