Jak uvařit mrkev a brambory pro olivy za 10 minut: tento trik používají všichni kuchaři.

Foto: z otevřených zdrojů

Tyto tipy vám pomohou rychle uvařit zeleninu na salát, aniž byste ztratili její chuť a prospěšnost.

Salát Olivier není jen novoroční klasikou, ale skutečným symbolem domácí pohody. Hlavním problémem při jeho přípravě je však vaření zeleniny. Brambory a mrkev se vaří dlouho a v kuchyni vzniká chaos v hrncích. Profesionální kuchaři se však rádi podělí o jednoduchý trik, který vám umožní uvařit veškerou zeleninu na oliváč za 10 minut a zachovat její chuť, vůni a strukturu.

Jak uvařit zeleninu na olivy za 10 minut: užitečné triky od profesionálních kuchařů

Tajemství spočívá ve správném způsobu krájení a vaření. Místo toho, abyste zeleninu vařili vcelku, kuchaři radí nakrájet ji na kostičky najednou. Tím se proces výrazně urychlí, protože malé kousky se uvaří několikanásobně rychleji.

Zelenina se nevkládá do vroucí vody, ale na cedník nad hrnec s párou. Tak se uvaří rovnoměrně, neztratí barvu a zůstane křehká. Stačí 10 minut a zelenina je připravena ke smíchání s ostatními ingrediencemi.

Brambory a mrkev lze vařit v zapékacím rukávu – to je další tajemství šéfkuchařů. Nakrájenou zeleninu vložíme do sáčku, přidáme několik lžic vody, zavážeme a vložíme do mikrovlnné trouby na 8-10 minut při výkonu 800-900 wattů. Výsledkem je, že zelenina je měkká, aromatická a nerozvařená, tedy přesně taková, jakou potřebuje klasický olivier.

Důležité je vědět, že po rychlém vaření se zelenina neoplachuje studenou vodou, ale jednoduše se nechá vychladnout při pokojové teplotě. Tak se zachová přirozená sladkost brambor a mrkve a salát má bohatou domácí chuť.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život