Zkuste to a už nebudete moci přestat: Jak si vyrobit kysané zelí za pouhé tři dny

Kysané zelí je velmi zdravé a také nízkokalorické: asi 20 kcal na 100 g výrobku.

Sezóna kysaného zelí je v plném proudu. Tento pokrm je nejen chutný a hodí se k jakékoli příloze – je také velmi zdravý. Vždyť v procesu kvašení se zelí obohacuje o různé vitaminy, vápník, selen, draslík, zinek, jód a železo. TSN.ua připravil recept na kysané zelí od šéfkuchaře Evžena Klopotenka.

Kuchař uvádí, že kysané zelí podle tohoto receptu můžete ochutnat za 24 hodin. Plně hotové bude za tři dny. Výrobek uchovávejte v chladničce s pevně uzavřeným víkem.

Recept

Složení na třílitrovou sklenici:

  • 2-2,5 kg zelí
  • 3 bobkové listy
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce soli
  • 1,5 litru vody

Příprava

  1. Zelí nakrouhejte tak, abyste získali 2-2,5 kg produktu. Oloupejte a nastrouhejte mrkev na velkém struhadle.
  2. Smíchejte zelí a mrkev dohromady. Do směsi přidejte bobkový list. Vše vložte do sklenice a dobře utěsněte, aby nevznikly žádné dutiny.
  3. V samostatné misce smíchejte horkou vodu – vařící vodu – a také sůl. Míchejte, dokud se sůl nerozpustí. Roztok nechte vychladnout a poté jej nalijte do nádoby se zelím.
  4. Nádobu umístěte do kuchyně ke sporáku nebo na teplé místo. Přikryjte ji gázou nebo víčkem s otvory, aby zelí mohlo dýchat.
  5. Po 24 hodinách zelí propíchněte nožem nebo špejlí až na dno sklenice, aby se uvolnily plyny vzniklé během kvašení.
  6. Pěnu na povrchu nálevu je třeba také opatrně odstranit – až do ukončení procesu kvašení. To se pozná podle toho, že se pěna přestane objevovat a solanka ve sklenici zprůhlední.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život