Kysané zelí je velmi zdravé a také nízkokalorické: asi 20 kcal na 100 g výrobku.
Sezóna kysaného zelí je v plném proudu. Tento pokrm je nejen chutný a hodí se k jakékoli příloze – je také velmi zdravý. Vždyť v procesu kvašení se zelí obohacuje o různé vitaminy, vápník, selen, draslík, zinek, jód a železo. TSN.ua připravil recept na kysané zelí od šéfkuchaře Evžena Klopotenka.
Kuchař uvádí, že kysané zelí podle tohoto receptu můžete ochutnat za 24 hodin. Plně hotové bude za tři dny. Výrobek uchovávejte v chladničce s pevně uzavřeným víkem.
Recept
Složení na třílitrovou sklenici:
- 2-2,5 kg zelí
- 3 bobkové listy
- 1 mrkev
- 2 lžíce soli
- 1,5 litru vody
Příprava
- Zelí nakrouhejte tak, abyste získali 2-2,5 kg produktu. Oloupejte a nastrouhejte mrkev na velkém struhadle.
- Smíchejte zelí a mrkev dohromady. Do směsi přidejte bobkový list. Vše vložte do sklenice a dobře utěsněte, aby nevznikly žádné dutiny.
- V samostatné misce smíchejte horkou vodu – vařící vodu – a také sůl. Míchejte, dokud se sůl nerozpustí. Roztok nechte vychladnout a poté jej nalijte do nádoby se zelím.
- Nádobu umístěte do kuchyně ke sporáku nebo na teplé místo. Přikryjte ji gázou nebo víčkem s otvory, aby zelí mohlo dýchat.
- Po 24 hodinách zelí propíchněte nožem nebo špejlí až na dno sklenice, aby se uvolnily plyny vzniklé během kvašení.
- Pěnu na povrchu nálevu je třeba také opatrně odstranit – až do ukončení procesu kvašení. To se pozná podle toho, že se pěna přestane objevovat a solanka ve sklenici zprůhlední.