Foto: z otevřených zdrojů
Tyto kotlety jsou univerzálním pokrmem, který se hodí jak k rodinné večeři, tak na sváteční stůl.
Někdy nemusíte stát hodiny u plotny, abyste vytvořili kulinářský zázrak. Tento jednoduchý, ale překvapivě chutný pokrm je přesně takový: kotlety s rajčaty pod sýrem – aromatické, křehké uvnitř a lahodně křupavé na povrchu.
Tento recept je oblíbený mezi hostitelkami, protože kombinuje klasické ukrajinské chutě s lehkým nádechem evropské kuchyně. Hlavním vrcholem těchto kotlet je omáčka na bázi zakysané smetany a francouzské hořčice. Ta dodává masu křehkost, lehkou smetanovou chuť a aromatickou pikantnost. Česnek a paprika dodávají pokrmu hloubku chuti. Recept byl sdílen na stránce _with_anna._.
Recept
Složení:
- kuřecí řízek 550 g
- rajčata 2 ks.
- tvrdý sýr 150 g
- sůl
- bylinky (kopr nebo petržel)
Omáčka
- zakysaná smetana 2 lžíce
- Francouzská hořčice 2 lžičky
- česnek 2 stroužky
- sůl
- paprika
Vaření
- Kuřecí řízky nakrájejte podélně na kousky. Přikryjte je potravinářskou fólií a lehce je potlučte kuchyňským kladívkem, aby maso změklo a rovnoměrně se propeklo.
- Plech nebo zapékací misku vyložte pergamenem na pečení, rozložte na ni kotlety a každý kousek osolte.
- V míse smíchejte zakysanou smetanu, hořčici, prolisovaný česnek, sůl a papriku.
- Každou kotletu bohatě potřete omáčkou a navrch položte plátky rajčat.
- Vložte na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Vyjměte pokrm, posypte ho nastrouhaným tvrdým sýrem a vraťte do trouby na dalších 10-15 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezhnědne.
Kotlety podávejte horké, ozdobte čerstvými bylinkami a plátky rajčat. K tomuto pokrmu se hodí lehký zeleninový salát nebo bramborová kaše.
Pokud použijete obyčejný pergamen, lehce ho potřete olejem, aby se maso nepřichytilo. Ideální je silikonizovaný pergamen, který vydrží vysoké teploty a neabsorbuje tuk.
Tyto kotlety jsou univerzálním pokrmem, hodí se stejně dobře k rodinné večeři jako na slavnostní stůl. Lze je připravit i z různých druhů masa, například z vepřového, krůtího nebo dokonce hovězího.
Díky jednoduchým surovinám je pokrm cenově dostupný, ale vypadá a chutná jako v restauraci. Rajčata dodávají čerstvost, sýr vytváří jemnou a silnou kůrku a díky omáčce ze zakysané smetany a hořčice je maso neobyčejně šťavnaté.