Podzimní počasí přeje úspěšnému sběru, proto se vyplatí využít tohoto ročního období.
Houby jsou skutečným darem podzimního lesa, ale často mají nepříjemnou hořkou chuť. Chcete-li si vychutnat jejich bohatou chuť bez hořkosti, vyplatí se vzpomenout si na osvědčenou babiččinu metodu. Onet vysvětluje, jak houby zbavit hořkosti.
Co dělat, aby houby nebyly hořké
Podbrezovky, václavky, lišky, hříbky, opiáty, syrovinky, červenohříbky…. Seznam hub, které lze najít v lesích, je dlouhý. Podzimní počasí je příznivé pro úspěšný sběr, takže se vyplatí toto roční období využít. A nic se k tomu nehodí tak dobře jako vlastnoručně přinesené houby. Samozřejmě za předpokladu, že se v pokrmu neukážou jako hořké.
Jedním z triků, který houby zbaví hořkosti, je jejich namáčení v mléce. Tím získají jemnější chuť. Mléko lze také nahradit máslem, kefírem nebo….. studenou vodou. A při vaření se vyplatí přidat ocet. Ten sice neovlivní chuť hub, ale ovlivní jejich barvu a zabrání zčernání.
Naše babičky přidávaly do houbových pokrmů sladkou cibuli nebo cukr, aby eliminovaly hořkou chuť a zachovaly nejlepší chutě. A pokud chcete houby zmrazit, měli byste je předtím blanšírovat, tj. ponořit na krátkou dobu do horké vody. Tím zabráníte jejich zhořknutí.Kdy je lepší se houbám vyhnout?
Je třeba si uvědomit, že intenzivní hořká chuť není dobrým znamením. Může naznačovat, že houba je stará nebo se v ní nahromadilo mnoho škodlivin z půdy a vzduchu. Někdy je lepší se konzumaci takových exemplářů vyhnout. Pravděpodobně se neotrávíte, ale nebudou ani chutné, ani zdravé.
Houby nikdy neohřívejte!
Samy o sobě jsou těžko stravitelné a jejich ohřívání to ještě zhoršuje. Nejlepší je jíst je čerstvé ihned po uvaření. Vyhnete se tak zažívacím potížím a maximálně si vychutnáte lesní pochoutky.