Foto: z veřejných zdrojů
S tímto jednoduchým receptem šéfkuchaře budete moci smažit vejce pokaždé bezchybně.
Smažená vejce jsou jedním z nejjednodušších a nejzákladnějších pokrmů, které by měl umět uvařit každý. Jak však píše Express, není tak snadné vejce dokonale připravit – snadno se může stát, že se rozvaří.
Klasicky vzdělaný šéfkuchař Billy Parisi se podělil o návod, jak připravit dokonalá „glazovaná“ vejce během jediné minuty. Zdůraznil, že hlavním tajemstvím je správná teplota. Podle Billyho používá středně velkou pánev, která je dobře rozpálená.
Nejprve je třeba rozklepnout vejce do misky a ujistit se, že v něm nejsou žádné skořápky. Poté přidejte do malé nepřilnavé pánve trochu tuku a asi minutu ji zahřívejte na mírném až středním ohni.
Podle šéfkuchaře se mezi kuchaři často diskutuje, zda je lepší máslo, nebo rostlinný olej. „Máslo se rychleji zahřívá a může se připálit, ale dodává vejcím bohatou chuť. Rostlinný olej má naproti tomu vyšší bod zakouření a umožňuje vařit na nízké teplotě, přičemž bílky zůstanou dokonale bílé,“ vysvětlil Parisi.
Dodal, že mezi jeho oblíbené varianty tuku patří rostlinný olej, nesolené máslo a ghí ze slaniny.
Když je pánev rozehřátá, měli byste do ní nalít vejce a smažit je na požadovaný stupeň propečení: jednu minutu na středním ohni nebo dvě minuty na mírném ohni. Nakonec osolte, opepřete a podávejte.