Domácí kuchařky si všimly, že děti jsou ochotnější jíst zeleninové polévky po přidání cukru.
Když kuchař přidá do polévky špetku cukru, není to náhoda. Ví, že i malý dotek může zcela změnit chuť pokrmu.
Cukr v polévce ji neudělá sladkou – vytvoří harmonii chutí. Pomáhá zvýraznit hloubku chuti a zjemnit přílišnou kyselost.
I jediná lžička může změnit vnímání pokrmu, zejména u rajčatových, zelných a cibulových polévek. Kyselé tóny zeleniny někdy činí chuť ostrou a cukr je jemně zjemní, aniž by z polévky udělal dezert.
Profesionální kuchaři používají cukr jako zvýrazňovač chuti: zvýrazňuje slané a pikantní akcenty. V masových vývarech cukr zakulacuje chuť, spojuje chutě a dodává pocit bohatosti.
Pokud se cukr přidá na začátku vaření, zcela se rozpustí a chuť se rovnoměrně rozprostře. V některých receptech je cukr součástí koření – zejména v orientální kuchyni, kde je rovnováha chutí klíčová.
Cukr ovlivňuje také barvu polévky: pomáhá karamelizovat cibuli a mrkev, čímž pokrm získá pěkný zlatavý nádech.
Hlavně to s cukrem nepřehánějte: nadbytek cukru může způsobit, že chuť polévky bude plochá. Optimální množství je asi půl čajové lžičky na pánev.
Domácí kuchaři si všimli, že děti jsou ochotnější jíst zeleninové polévky po přidání cukru. Tajemství spočívá v tom, že cukr nedělá polévku sladkou – dělá ji sytou, vyváženou a chutnou.