Foto: z veřejných zdrojů
Některé potraviny a vitaminové doplňky mohou neutralizovat cenné látky tohoto ovoce nebo způsobit nežádoucí reakce.
Avokádo je považováno za superpotravinu, ale ne každý ví, že jeho výhody se mohou nevhodnou kombinací vytratit. Některé potraviny a vitaminové doplňky mohou cenné látky tohoto ovoce neutralizovat nebo způsobit nežádoucí reakce. Uvádí to webová stránka Verywell health.
Co nejíst s avokádem
Podle The Nutrition source je avokádo bohaté na živiny, mononenasycené tuky, vlákninu, vitaminy skupiny B, K, C, E, kyselinu listovou, draslík, hořčík a karotenoidy.
Riziko nežádoucích interakcí však závisí na faktorech, jako je konzumace avokáda, způsob přípravy a individuální zdravotní stav.
American Heart Foundation uvádí, že avokádo může interagovat s některými léky, včetně antikoagulancií, léků zvyšujících hladinu draslíku a inhibitorů monoaminooxidázy (MAOI).
Lidé s onemocněním ledvin by navíc měli konzumaci avokáda pečlivě sledovat. Ovoce obsahuje střední množství vitaminu K, který může působit proti účinkům léku warfarinu na ředění krve.
Warfarin působí tak, že snižuje srážlivost krve cestou závislou na vitaminu K, takže náhlé změny v příjmu vitaminu K mohou ovlivnit účinnost léku.
Kombinace avokáda s doplňky stravy s vitaminem K nebo potravinami s vysokým obsahem této mikroživiny, jako je červená řepa, listové zelí, listy pampelišky, kapusta, listy hořčice, špenát a listy tuřínu, může zvýšit hladinu vitaminu K a ovlivnit účinnost léku.
Potraviny, kterým je třeba se při konzumaci avokáda vyhnout
Western Washington University uvádí, že tyramin se přirozeně vyskytuje ve zrajících, fermentovaných, uzených nebo přezrálých potravinách. Může způsobit nebezpečné zvýšení krevního tlaku u lidí užívajících inhibitory monoaminooxidázy (MAOI) nebo některá antibiotika, jako je linezolid.
Přezrálé avokádo obsahuje střední až vysoké množství tyraminu.
Chcete-li kontrolovat příjem tyraminu, vyhněte se kombinaci avokáda s jinými potravinami s vysokým obsahem tyraminu, jako jsou např:
- zrající sýry
- alkohol (tmavé pivo, červená vína, některé likéry)
- káva
- uzené nebo sušené maso
- fermentované potraviny
- přezrálé ovoce (včetně banánů)
Konzumace avokáda s rafinovanými obilovinami, jako je bílý chléb, bílá mouka a bílá rýže, není škodlivá, ale nemusí optimalizovat celkovou výživovou hodnotu. Snažte se avokádo s takovými potravinami kombinovat:
- celozrnné, žitné nebo vícezrnné výrobky
- hnědá rýže
- pohanka
- proso
- oves