Jíte to každý den: profesor pojmenoval skrytá nebezpečí lidových prostředků

Foto: z otevřených zdrojů

I když jsou česnek a cibule pro většinu z nás zdravé, jejich konzumace může u některých lidí vyvolat negativní reakci.

Česnek a cibule jsou již dlouho považovány za superpotraviny pro imunitu a zdravé trávení. Jsou však vždy bezpečné a zdravé pro všechny Ukrajince? Odborník na výživu, profesor Oleg Švec, v rozhovoru pro RBC-Ukrajina vysvětlil, kdy se tato zelenina může stát pro střeva problémem.

Přínosy česneku a cibule: existují nějaká omezení při konzumaci?

Přestože jsou česnek a cibule pro většinu z nás užitečné, u některých lidí může jejich konzumace vyvolat negativní reakci. Lékař upozorňuje, že se jedná o zdánlivě malou část, ale přesto poměrně významnou – asi 20-30 % Ukrajinců, kteří mají funkční střevní poruchy.

Nejčastější z nich je tzv. syndrom dráždivého tračníku (IBS) a další citlivé stavy trávicího systému. Tělo těchto lidí může negativně reagovat na velké množství česneku a cibule – nepříjemnými příznaky, jako je nadýmání, bolest nebo nepříjemné pocity.

Inulin je „spouštěčem“ pro citlivá střeva

Důvodem této reakce je složení této zeleniny. Česnek a cibule obsahují inulin, což je přírodní prebiotikum, které patří mezi vlákninu. Pro většinu lidí je inulin prospěšný, protože vyživuje střevní mikrobiom.

Pro osoby s přecitlivělostí nebo syndromem dráždivého tračníku však může být inulin jedním ze spouštěčů negativních příznaků.

Když se inulin dostane do citlivého střeva, může být nadměrně fermentován bakteriemi, což vede k plynatosti a pocitům nepohody. Pokud se tedy po pokrmech s cibulí nebo česnekem neustále cítíte těžce, stojí za to zpozornět.

Individuální vnímání: nejlepší tip odborníka na výživu

Schwetz upozorňuje na důležitý praktický aspekt: lidé, kteří mají takové poruchy nebo citlivost, si to obvykle uvědomují. Již dávno si všimli souvislosti mezi konzumací určitých potravin a zhoršením pohody.

Takoví lidé by měli sami sledovat svůj jídelníček a vědět, které potraviny by měli omezit. To je základem individuálního zdravého stravování.

Česnek a cibuli není nutné ze stravy zcela vyloučit, protože jsou užitečné. Vyplatí se však snížit množství česneku a cibule v pokrmu nebo je konzumovat v tepelně upravené formě, která může usnadnit jejich trávení.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život