Na podzim a v zimě je náš organismus ve stresu: méně slunce, více nachlazení, nedostatek vitaminů a pohybu.
Chladné období je zkouškou pro imunitní systém. Existují však potraviny, které vám pomohou udržet zdraví, sílu a dobrý pocit. Proto byste je rozhodně měli zařadit do svého jídelníčku.
Na podzim a v zimě je naše tělo ve stresu: méně slunce, více nachlazení, nedostatek vitamínů a pohybu. V tomto období je obzvláště důležité podpořit imunitní systém správnou výživou. Některé potraviny mají jedinečnou schopnost posilovat obranyschopnost, čistit organismus a dodávat energii, i když je venku šedivo a zima. Prozradíme vám, jaké potraviny vám pomohou zůstat na podzim a v zimě zdraví, aktivní a v dobré náladě.
Které potraviny posilují imunitu a dodávají energii: měli byste je jíst na podzim a v zimě.
- Med je skutečnou „živou lékárničkou“. Obsahuje enzymy, vitaminy skupiny B, železo, hořčík a přírodní antiseptika. Každé ráno rozpusťte lžičku medu ve sklenici teplé vody s citronem. Takový nápoj posílí imunitní systém, pročistí tělo a dodá energii na dlouhou dobu. Med nepřidávejte do horkého čaje, protože při teplotách nad 40 °C ztrácí své blahodárné vlastnosti.
- Citrusové plody. Pomeranče, mandarinky, grapefruity, citrony jsou přírodní prevencí nachlazení. Nejenže obohacují organismus o vitamin C, ale díky éterickým olejům také zlepšují náladu. Jezte alespoň jeden citrus denně nebo přidávejte citronovou šťávu do vody, salátů a pokrmů. Je to snadný způsob, jak zůstat zdravý během virové sezóny.
- Zelí. Ať už jde o obyčejné bílé, brokolicové nebo kysané zelí, zelí je jednou z nejzdravějších zelenin pro chladné počasí. Obsahuje vitamin C, vlákninu a přírodní enzymy, které podporují trávicí trakt a posilují imunitní systém. Kysané zelí používejte jako přílohu nebo svačinu – je to přírodní probiotikum, které pomáhá tělu bojovat s viry.
- Mrkev a dýně. Oranžová zelenina je skutečným pokladem pro pleť, zrak a imunitní systém. Beta-karoten se v těle přeměňuje na vitamin A, který pomáhá buňkám bránit se proti bakteriím a virům. Pijte mrkvovo-jablečnou šťávu, dýni přidávejte do polévek, nákypů a kaší. Šťáva se nejlépe tráví s kapkou oleje.
- Mořské ryby. Sleď, makrela, losos nebo sardinky jsou potraviny, které nejen zasytí, ale také posílí srdce, cévy a nervový systém. Omega-3 mastné kyseliny snižují záněty v těle a podporují zdraví kůže a mozku. Ryby vařte 2-3krát týdně, pečte je nebo dušte. Tímto způsobem získáte maximum výhod, aniž byste ohrozili svou postavu.