Křupavá kůrka na povrchu, vzdušné těsto a šťavnatá, aromatická náplň, takové pečivo ozdobí každý čajový dýchánek.
Charlotka se švestkami není na přípravu složitější než klasická s jablky. Je to jednoduchý koláč, který se vždycky povede.
Křupavá kůrka na povrchu, vzdušné těsto a šťavnatá, aromatická náplň, takové pečivo ozdobí každý čajový dýchánek.
Recept
Složení:
- pšeničná mouka – 160 gr;
- kuřecí vejce – 4 ks;
- cukr – 180 gr;
- vanilkový cukr – 1 lžička;
- sůl – špetka;
- švestky – 350 gr;
- máslo;
- moučkový cukr.
Na posypání:
- cukr – 1 polévková lžíce;
- mletá skořice – 1 lžička;
Příprava:
- Švestky rozkrojte napůl, odstraňte pecky a nakrájejte na středně velké plátky.
- Smíchejte cukr se skořicí.
- Pomocí mixéru vyšlehejte vejce s cukrem a solí do hrudkovité pěny. Po částech přidejte vanilkový cukr a prosátou mouku a jemně promíchejte silikonovou stěrkou zdola nahoru.
- Vymažte formu na pečení máslem, nalijte do ní těsto, vložte švestky a navrch koláč posypte skořicovým cukrem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 35-40 minut dozlatova. Charlotte ve formě necháme vychladnout, poté ji vyjmeme a posypeme moučkovým cukrem.