Odborníci na výživu jmenovali 6 sacharidů, které pomáhají spalovat břišní tuk.

Pokud se snažíte zbavit viscerálního tuku, nemusíte se vzdávat sacharidů.

Viscerální tuk se nachází hluboko v břiše a obklopuje orgány, jako jsou játra a střeva, a je zdraví škodlivý. Postupem času může zvyšovat riziko vzniku chronických onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, srdeční choroby, metabolický syndrom a další. Eating Well píše, že konzumace určitých potravin, včetně některých sacharidů, může usnadnit hubnutí v oblasti břicha. Studie prokázaly, že komplexní sacharidy bohaté na vlákninu mohou pomoci snížit množství viscerálního tuku.

Batáty

Sladké brambory obsahují beta-karoten, který může pomáhat snižovat množství viscerálního tuku.

„Sladké brambory obsahují také zdravou dávku vlákniny, která pomáhá po jídle získat pocit sytosti. To může pomoci minimalizovat příjem kalorií v pozdějších fázích dne, což nepřímo napomáhá hubnutí,“ řekl dietolog Toby Amidor.

Jeden šálek pečených sladkých brambor vám dodá téměř 7 gramů vlákniny – 25 % denní dávky 28 gramů.

Oves

Oves obsahuje unikátní typ rozpustné vlákniny zvané beta-glukan, která snižuje hladinu cholesterolu. Beta-glukan je také spojován se snížením obvodu pasu, nižším obsahem tělesného tuku a úbytkem hmotnosti, a to i u lidí, kteří se nesnaží snižovat kalorie.

Tato multifunkční vláknina může také snižovat viscerální tuk tím, že podporuje příznivé změny ve střevní mikroflóře. Studie ukazují, že střevní mikroflóra štíhlých lidí se často liší od střevní mikroflóry obézních lidí.

Vědci naznačují, že beta-glukan může vést k pozitivním změnám střevní mikroflóry. Když se navíc prospěšné střevní bakterie živí beta-glukanem, produkují sloučeniny zvané mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které hrají pozitivní roli při regulaci chuti k jídlu a energie.

Ječmen

Ječmen obsahuje dvojnásobnou dávku vlákniny, která pomáhá spalovat viscerální tuk. Stejně jako oves obsahuje ječmen beta-glukan. Vařením a chlazením ječmene vzniká další typ vlákniny, tzv. rezistentní škrob.

„Rezistentní škrob nelze v tenkém střevě strávit,“ říká odbornice na výživu Alyssa Smolen.

Quinoa

Pokud nemáte rádi ječmen, quinoa je další vynikající sacharid, který pomáhá spalovat viscerální tuk. Výživová specialistka Bess Bergerová říká:

Na rozdíl od většiny obilovin má vysoký obsah bílkovin a vlákniny, což pomáhá kontrolovat chuť k jídlu a zabraňuje hromadění tuku v oblasti břicha.

Jeden šálek vařené quinoy totiž obsahuje 5 gramů vlákniny a 8 gramů bílkovin a obsahuje také hořčík. Tento minerál pomáhá tělu efektivněji využívat hormon inzulín, který zase pomáhá chránit před hromaděním viscerálního tuku, říká.

Čočka

„Čočka je jedním z nejlepších zdrojů sacharidů v boji proti viscerálnímu tuku, protože obsahuje bílkoviny i vlákninu,“ říká Berger.

Jeden šálek vařené čočky obsahuje až 16 gramů vlákniny, což je více než polovina denní hodnoty, a také 18 gramů bílkovin.

„Tato kombinace poskytuje trvalý pocit sytosti, stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje zánět, který často přispívá k hromadění tuku v oblasti břicha,“ říká Berger.

Studie ukázaly, že lidé, kteří často konzumují luštěniny, například čočku, mají nižší BMI a menší váhu v oblasti pasu.

Fazole

Jedna studie zjistila, že ženy, které jedly více fazolí, měly menší pas a méně tělesného tuku než ženy, které fazole jedly jen zřídka.

„Fazole mají tři důležité vlastnosti pro kontrolu hmotnosti: jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny a mají příjemnou chuť. Protože jsou přirozeným zdrojem vlákniny, podporují fazole zdraví a kontrolu hmotnosti. Bílkoviny, které obsahují, navíc pomáhají zasytit organismus a zachovat svalovou hmotu,“ říká Amidor.

Studie také prokázaly, že konzumace většího množství bílkovin s menším množstvím kalorií může pomoci snížit množství viscerálního tuku a zároveň zachovat svalovou hmotu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život