Omezení cukru ve stravě je nutnost, ne módní trend
Mnoho Ukrajinců věří, že nahrazení cukru medem nebo sladidly činí stravu zdravou. Je to však pro tělo skutečně prospěšné? Odborník na výživu, profesor Oleg Švec, v rozhovoru pro RBC-Ukrajina vysvětlil, jaká skrytá nebezpečí se skrývají ve většině moderních náhražek cukru a dokonce i v medu.
Cukr: hlavní nepřítel váhy a zubů
Odborník na výživu upozorňuje na dva hlavní negativní účinky nadměrné konzumace cukru.
- Prvním je tělesná hmotnost. Tělo snadno přeměňuje nadbytečné sladkosti na tukové zásoby.
- Za druhé je to riziko vzniku zubního kazu. Lidé, kteří pravidelně konzumují hodně sladkostí, mají mnohem vyšší výskyt tohoto častého problému.
Omezení cukru ve stravě je tedy nutností, nikoli módním trendem. Existuje však řešení v náhradě?
Med není všelék
Lidé si často myslí, že med je „zdravá“ náhražka cukru. Podle odborníka je to však mylná představa.
Z hlediska chemické struktury a vlivu na příjem kalorií jsou tyto výrobky téměř identické. Med sice obsahuje malé množství vitaminů, ale jeho přínosy jsou kompenzovány vysokým obsahem glukózy a fruktózy.„Náhrada medem nic nepřináší, protože je fakticky stejná jako běžný cukr,“ říká.
Med však zůstává oblíbený v období nachlazení – s čajem, citronem nebo prostě „na imunitu“. Jak ale upozorňuje odborník na výživu, přínosy medu nepřevažují nad riziky jeho nadbytku.
Co je špatně se sladidly
Ještě horší situace je s umělými sladidly, která si získala zběsilou popularitu. Přestože obsahují méně kalorií, jejich účinky na organismus mohou být nepříznivé.
Schwetz upozorňuje na dvě kritická rizika. Za prvé, umělé náhražky mají nepříznivý vliv na střevní mikrobiom.
Za druhé, říká odborník, nový výzkum poskytuje důkazy o tom, že většina umělých sladidel má negativní vliv na funkci mozku.
To jsou významné argumenty pro to, abychom si dvakrát rozmysleli, než si koupíme výrobky označené jako „bez cukru“.
Výjimkou může být stévie, přírodní náhražka z rostliny stévie. I zde je však podle odborníka zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo možné vyvodit definitivní závěry o její bezpečnosti při dlouhodobém užívání.
Kolik cukru mohu sníst?
I když máte rádi sladkosti, neměli byste se jich úplně vzdávat. Pokud jde o doporučené množství cukru (včetně medu), 25 gramů není škodlivé, takže byste se ho neměli zcela vzdávat, pokud toto množství dokážete kontrolovat.
Pokud v chladném období pijete čaj s medem, musíte mít na paměti, že je kalorický. Ale při doporučeném množství 25 g si to můžete dovolit (25 g cukru je podle doporučení WHO asi jedna polévková lžíce cukru se skluzem nebo 5 čajových lžiček cukru bez skluzu.
Profesor dodává, že sice zná lidi, kteří se cukru zcela vzdali, a není to špatně, ale neznamená to, že se jen díky tomu stali zcela zdravými. Zdravé stravování je komplexní přístup, ne jen vyřazení jedné skupiny potravin.