Foto: z veřejných zdrojů
Je známo, jakých chyb se lidé v kuchyni dopouštějí nejčastěji a proč byste se jich dnes měli vzdát.
I ty nejznámější kulinářské návyky se mohou proměnit v potíže pro vaše zdraví. Je známo, jakých chyb se lidé v kuchyni dopouštějí nejčastěji a proč byste se jich dnes měli vzdát. Informuje o tom web Nealtch.
Nemytí rukou
Bezpečnost potravin uvádí, že jednou z hlavních chyb v kuchyni je nesprávné mytí rukou před a po vaření, zejména při manipulaci se syrovým masem nebo mořskými plody. To způsobuje kontaminaci potravin škodlivými zárodky nebo jejich vniknutí do těla, pokud se poté dotknete očí, nosu nebo úst.
Proto byste si měli mýt ruce nejen před a po manipulaci s potravinami, ale také po použití toalety a před jídlem. Abyste to udělali správně, naneste si na ruce mýdlo a ruce si intenzivně třete alespoň 20 sekund, přičemž věnujte pozornost oblastem mezi prsty a pod nehty.
Neopatrné vaření jídla
Konzumace nedostatečně tepelně upravených potravin, jako je kuřecí maso a maso, může vést k infekcím, jako je salmonela a E. coli. To vše proto, že potraviny nemusí být dostatečně tepelně zpracovány.
Pokud vaříte maso, vyplatí se používat potravinářský teploměr. Na tuto teplotu maso ohřejte:
- kuřecí, krůtí a jiná drůbež – 74 °C
- mleté maso a uzeniny – 71°C
Ponechání zbytků po dlouhou dobu
Příliš dlouhé ponechání zbytků před zchlazením může zvýšit riziko otravy jídlem.
Několik hodin po uvaření mohou potraviny již obsahovat toxiny, které se nezničí ani při opětovném ohřátí.
Zbytky jídla skladujte nejdéle 2 hodiny při pokojové teplotě.
Mikrobi v kuchyni
Abyste zabránili šíření mikrobů v kuchyni, dbejte na dodržování následujících zásad:
- Používejte oddělená prkénka na krájení různých potravin.
- uchovávejte syrovou drůbež nebo maso odděleně od ostatních potravin v chladničce a na pracovní desce.
- prkénka na krájení a náčiní důkladně myjte mýdlem a horkou vodou.
Příznaky, na které je třeba dávat pozor
Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí uvádí, že příznaky otravy jídlem mohou být od mírných až po závažné. Mezi nejčastější příznaky patří:
- žaludeční nevolnost
- nevolnost
- zvracení
- průjem
U některých osob, jako jsou malé děti, starší lidé a těhotné ženy, je zvýšené riziko závažného onemocnění.